Sport

Nem veszik el Radcliffe világcsúcsát

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség változtatott augusztusi álláspontján, a jövőben is világcsúcs marad a brit Paula Radcliffe 2:15:25 órás maratoni eredménye.

Az IAAF augusztusban, a tegui szabadtéri világbajnokság helyszínén fogadott el egy olyan határozatot, mely szerint a jövő évtől csak a tisztán női versenyeken elért eredményeket lehet majd világcsúcsként hitelesíteni, s a koedukált viadalokon elért idők csupán a világ legjobb eredményei címet “viselhetik”.

A határozat elfogadása általános felháborodást váltott ki a hosszútávfutók között, s az öt legnagyobb maratonfutó-versenyt tömörítő szervezet, a WMM, valamint a 300 nemzetközi viadalt képviselő AIMS együtt tiltakozott a nemzetközi szövetségnél. Azt javasolták, hogy két világcsúcsot tartsanak nyilván: egyet a koedukált versenyeken, a másikat pedig a csak nők részvételével rendezett viadalokon elért eredmények figyelembe vételével.


“Senki nem veszi el Paula rekordját”
– nyilatkozta Helmut Digel, az IAAF tanácsának tagja. Mindehhez hozzátette, hogy januártól új szabályozás lesz, ám pontos részleteket még nem tudott elárulni. Szakértők arra számítanak, hogy a WMM és AIMS által javasolt rendszer lép majd életbe.

Radcliffe 2:15:25 órás csúcsáról sokat elárul, hogy minden idők második legjobb női eredménye csaknem két perccel marad el tőle, s a 2:17:18 órás időt is a brit hosszútávfutó érte el. Minden idők második leggyorsabb női maratonistájának az orosz Lilija Sobuhova számít, aki októberben 2:18:20 óra alatt futotta le a klasszikus távot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik