Sport

Még mindig nincs döntés az NBA-bérvitában

A liga csütörtöki ultimátuma után vélhetően a jövő héten eldől, hogy a szezon teljes törlésével zárul-e le a bérvita az NBA-ben.

A vezetőség és a játékosok szervezete (NBPA) az elmúlt két napban összesen 23 órán át tárgyalt, ám a kizárás (lockout) 133. napján sem született megegyezés. Sőt, a liga közölte: nem tesz több engedményt, és ha a kosarasok a jövő hét elején nem fogadják el az utolsó ajánlatot, akkor elmarad a 2011/2012-es idény.

Elemzők szerint elképzelhetetlen, hogy az NBPA belemegy az alkuba, sokkal valószínűbb, hogy feloszlatja magát, bíróság elé kerül az ügy, és kiesik a szezon. Ha mégis megtörténik a kiegyezés, azt csak a tulajdonosok fogják győzelemként értékelni. Ebben az esetben pedig december 15-én elrajtolhat az évad, és a csapatok az eredetileg 82 meccses alapszakaszból 72 mérkőzést még le tudnak játszani. Sor kerülhetne a rendkívül jövedelmező karácsonyi találkozókra és a februári – Orlandóba tervezett – All Star-gálára is.

Az alkudozás központi vitatémája az évi 4,3 milliárd dollárt kitevő bevételek megosztása: a kosarasok hajlandónak mutatkoztak rá, hogy az eddigi 57 helyett 52 százalékra vigyék le saját összrészesedésüket, a klubtulajdonosok azonban – a múlt szezonbéli, együttesen állítólag 300 millió dollárra rúgó veszteségeikre hivatkozva – ragaszkodnak az 50-50 százalékos felosztáshoz. A játékosok emellett elfogadhatatlannak tartják a klubonként 45 millió dolláros fizetési maximumot is.

Érdekes módon ugyanakkor az amerikaiak felettébb közönyösek a lockout iránt: a héten arra a kérdésre, hogy hiányoznak-e az NBA-mérkőzések, az 1179 válaszadó 76 százaléka felelt nemmel. Tizenkét százaléknyian viszont már szeretnék, ha zajlana a bajnokság, további 12 százalék pedig nem foglalt állást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!