Sport

Vajda: az orvosit is abbahagytam Londonért

A szegedi kenus gőzerővel készül a jövő évi olimpiai játékokra. A Sport24-nek adott interjújában elmondta, hogy a 2016-os olimpia után gondol majd csak a családalapításra és a tanulásra.

–       Mindig olimpiai bajnok szerettél volna lenni, vagy esetleg volt más pálya, ami gyerekként a szemed előtt lebegett?

–        Alapvetően tíz éves koromban ismerkedtem meg a kenu-sportággal, és ’96-ban volt az első olimpia, melyet már úgy tudtam megnézni, hogy meg is értettem. Ekkor határoztam el, hogy melyik az a verseny, amit majd meg akarok nyerni, ha nagy leszek. Vécsi Viktor, az edzőm, tudott engem „húzni”,  mindig talált olyan motiváló tényezőket, amellyel meg tudta mutatni, hogy milyen cél felé akarunk haladni – és ezt el is értük 2008-ban.

–        Hogyan telik egy napod, ha éppen nem az olimpiára készülsz?

–        Folyamatosan az olimpiára készülök, tehát ezt így nem lehet kereken kimondani, hogy „most nem az olimpiára készülök”. Minden évnek megvan a maga elvégezendő feladata, és mind-mind az olimpia jegyében zajlik. Úgy is fogalmazhatok: mindig az olimpiára készülök.

–        Semmi hobbi vagy lazítás?

–        Karitatív tevékenységgel próbálok támogatni embereket, szervezeteket. Ezek mellett a hobbijaimra próbálok időt szakítani – van egy pár, például az egyik legrégebbi a gitározás.

–        A családtagok és a barátok hogyan tolerálják ezt az állandó pörgést?

–        Nyilván ez nagyfokú toleranciát igényel a családtagoktól, barátoktól, hogy nem mindig ők az elsődlegesek az életemben. Persze próbálom megtalálni a harmóniát, hogy mindenkire jusson egy kis idő, de be kell érniük annyival, ami éppen rájuk jut. Összetett az életem, így nagyon nehéz összehangolni azt, hogy mindenkinek jó legyen.

–        Emlékszel még, hogy milyen volt Pekingben a dobogó legfelsőbb fokán állni?

–        Egy sikeres életút megkoronázása volt, hogy ott állok az olimpiai dobogó tetején, és nekem ’húzzák el’ Magyarország himnuszát, és mindenki sír – ezt tényleg nem lehet szavakkal leírni, ezt át kell élni.

–        A jövő májusban tartandó szegedi előválogató sikere esetén hogyan készülsz Londonra?

–        Annyi könnyebbséget kaptam Storcz Botondtól, a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitányától, hogy csak egy válogatón kell nyernem. Nyilván ezt megpróbáljuk minél hamarabb letudni, hogy minél több idő maradjon a felkészülésre. Lesz idő a munkára, lesz idő a pihenésre, és lesz idő a ráhangolódásra. Ehhez azonban nagyon sok mindent meg kell tenni, például január harmincadikától elmegyünk kétszer négy hétre Portugáliába edzőtáborozni, hogy minél hamarabb formába tudjunk lendülni – hiszen májusban még jó pár versenytársamnak meg kell szereznie a kiosztható kvalifikációkat. Ez nem lesz könnyű, mert egyrészt a helyszín sem lesz nagyon egyszerű, az időpont sem éppen a legkedvezőbb, nagyon sok munka van tehát addig.

–        Mennyire tudod összeegyeztetni a karrieredet az egyetemi tanulmányaiddal? Kevesen tudják, hogy a Szegedi Tudományegyetemen fogorvosnak tanulsz?

–        Jelen pillanatban: sehogy. Ugyannyi munkát igényelne ez is, mint bármi más, és gyakorlatilag ez az évem a sportról szól. Nagyon nagyok a külső nyomások rajtunk, hogy meg kell felelni az olimpián, illetve magunknak is felállítottuk a mércét – ahol leginkább magunknak kell megfelelnünk. Manapság a sport nemcsak a fizikális, hanem a mentális oldalról is számít, és akkor is a sporttal foglalkozunk, ha bemegyünk egy étterembe, és ki kell választani: mi az, amit megehetek, és mi az, amit nem? Ez így áll össze.

–        London után? Egyetem, család, vállalkozás?

–        London után lesz megint négy év. Szeretnék még Rio de Janeiroba, a 2016-os Nyári Olimpiai Játékokra kijutni, és ott jó eredményeket elérni. Ha ezek mind-mind meglesznek, akkor jöhetnek azok a gondolatok, hogy tanulás, életpálya, munkahely és család.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik