Sport

Isten éltessen, Del Piero!

A Juventus gólgyárosa, Alessandro Del Piero szerdán töltötte be 37. életévét.

Ugyan az idény végén elhagyja a csapatot, a Juventus-szurkolók júniusig még izgulhatnak “Az Igazi Fenoménért”. Legtöbbjük valószínűleg utána is, hisz akárhova is menjen Del Piero, ő örök legenda marad a zebrák közt.

A családiasságáról híres támadó szerdán töltötte bei 37. életévét. Ez már nem az a kor, amivel a Serie A vagy a Bajnokok Ligája legjobbja lehet, ezt ő is bevallotta. Mi viszont láttuk őt már feltámadni…

Így bolondította a Real Madrid védőit 2003-ban:

1993 óta minden hétvégén fekete-fehér csíkos mezt ölt magára (ha idegenben játszik a csapat, akkor gyakran szürkét vagy rózsaszínt), azóta minden Juventus-sikerből jócskán kiveszi a részét.

685 tétmérkőzést játszott a Juventusban (ebből 462 Serie A-meccs), ezeken 285 gólt rúgott. Gyakorlatilag nem létezik olyan rekord, amit nem ő tart a zebráknál. Ő játszotta a legtöbb Serie A-találkozót, ő lőtte a legtöbb gólt, ő játszotta a legtöbb nemzetközi kupameccset, és ő is rúgta ezeken a legtöbb gólt. Nyert 5 olasz bajnoki címet, 1 alkalommal olasz kupát, 1 alkalommal Bajnokok Ligáját. Négyszeres olasz szuperkupa-győztesnek mondhatja magát, emellett egyszeres Intertotó- és UEFA Szuperkupa-győztesnek.

Néhány szuper gól, egy-kettő még az ősidőből:

Válogatottsága mellett sem mehetünk el, igaz nem sikerült elérnie a 100-as álomhatárt. 91 válogatott meccsen 27 gólt rúgott nemzeti mezben, nyert világbajnokságot, Európa-bajnoki ezüstérmet, és két utánpótlás Európa-bajnoki aranyat.

A European Sports Magazines háromszor válaszotta az év labdarúgájává. A Serie A legjobb játékosa címet 1998 után 2008-ban újra elnyerte. A feltámadás tehát nem elcsépelt kifejezés. Kapott Aranycipőt, volt a Bajnokok Ligája gólkirálya. A futballtörténelem egyik legendája.

Az 1997-es, 3-1-es Dortmund-győzelemmel zárult BL döntőn lőtt gólja:

Olaszországban minden sztárfutballista megkapja a maga titulusát. Ebben a besorolásban Francesco Totti a csajozós macsó, Gianluigi Buffon az örök bolond, Antonio Cassano az utcagyerek, Alessandro Del Piero pedig a szerető családember. Nem is meglepő, ha ilyesmiről beszélünk, hisz tizenkét éve él együtt feleségével, akivel 2005 óta házasok. Három gyerek, Tobias, Dorothea és Sasha boldog édesapja.

2006-ban Del Piero meglehetősen magas összeggel támogatta a rák elleni küzdelmet, bizonyítván, visszafogott élete nem csupán álca.

Ha valaki még nem hallotta volna énekelni:

Ezt mondta róla az argentin csoda, Diego Maradona: “Végre itt van az, aki különbözik Zidane-tól, aki szeret játszani és a szívével is érzi a játékot. Ha a francia és közte kell választani, én őt választom.”

Ruben Oliveira, egykori csapattársa: “Del Piero a példaképem. Amikor a Juventushoz érkeztem, és Alex elé vezettek, úgy éreztem, az eget érintem meg az ujjaimmal.”

Alessio Tacchinardi, egykori csapattársa: “Edzésre mindig hatalmas mosollyal jött, mindenki számára volt pár megnyugtató szava. Ez az ő erénye: az alázat.”

Gary Neville, a Manchester United játékosa: “Ő a legnagyobb játékos, aki ellen valaha játszottam.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik