Sport

Az amerikaiaknak nem hiányzik az NBA

Egy felmérés szerint az amerikaiak több mint háromnegyede egyelőre nem érzékeli, hogy hiányozna neki a kosárlabda-bajnokság.

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság a klubtulajdonosok és a játékos-szakszervezet vitája miatt nem kezdődött el november elején. Egy frissen közzétett felmérés szerint arra a kérdésre, hogy “egy NBA-kosárlabda nélkül eltelt hét után hiányoznak-e a mérkőzések”, az 1179 válaszadó 76 százaléka felelt nemmel. Tizenkét százaléknyian viszont már szeretnék, ha zajlana a bajnokság, további 12 százalék pedig nem foglalt állást a történetben.

A felek bérvitája miatt előbb az előidényes meccsek maradtak el, aztán az eredetileg elsejére tervezett bajnoki nyitány tolódott, majd a november első két hetére tervezett mérkőzéseket annullálták, azután következett újabb kéthetes programtörlés.

Az alkudozás központi vitatémája az évi 4,3 milliárd dollárt kitevő bevételek megosztása: a kosarasok hajlandónak mutatkoztak rá, hogy az eddigi 57 helyett 52 százalékra vigyék le saját összrészesedésüket, a klubtulajdonosok azonban – a múlt szezonbéli, együttesen állítólag 300 millió dollárra rúgó veszteségeikre hivatkozva – ragaszkodnak az 50-50 százalékos felosztáshoz. A játékosok emellett elfogadhatatlannak tartják a 45 millió dolláros fizetési maximumot is.

Legutóbb az 1998/99-es idényben volt bérvita a felek között, akkor olyannyira elhúzódtak a tárgyalások, hogy az alapszakaszban a tervezett csapatonkénti 82 mérkőzés helyett csak 50-et játszottak le.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!