Sport

A vb-versenyfutás utolsó állomása jön

A londoni világbajnokság nyolc helyéből három még kiadó, de már csak egyetlen lehetősége van a férfi teniszelitnek a pontgyűjtésre.

Az utolsó idei ATP 1000-es mestertorna kezdődik hétfőn, Párizsban. Rafael Nadalon kívül a teniszezők krémje pályára lép a Bercyben. A spanyolok legjobbja idén sem nyeri meg a verseny trófeáját, ahogy eddig még sosem pályafutása során. Tavaly sem indult, idén sem fog, inkább az év végi londoni vb-re és a decemberi Davis Kupa-döntőre fókuszál.

“A Négy Nagy” maradék három tagja azonban ismét nekifeszül a küzdelemnek. A szombaton sokkoló vereséget szenvedő Novak Djokovic negyedében ott van honfitársa, Viktor Troicki, a vb-ért hajrázó hazai reménység, Jo-Wilfried Tsonga, és a londoni repjegyre matematikailag esélyes spanyol, Nicolas Almagro.

A világelső szerb az elődöntőben a FerrerMonfils duó valamelyikével küzdhet meg a papírforma alapján, már ha eljut odáig. Persze ehhez biztosan lesz pár szava a bázeli elődöntős Stanislas Wawrinkának, vagy épp a franciaföldön folyton megtáltosodó Michael Llodrának.

A második kiemelt Andy Murray és az újdonsült ötszörös bázeli bajnok Roger Federer határozza meg a főtábla másik felét. A Bázeltől farizom-húzódás miatt visszalépő skót már a harmadik körben Andy Roddickkal csaphat össze, de ebben a negyedben van a már majdnem vb-résztvevő Tomas Berdych, a friss valenciai győztes Marcel Granollers, vagy az ifjú kanadai tehetség, Milos Raonic.

Federernek a negyeddöntőig papíron nem lehet gondja, a legnagyobb név a táblának ezen a részén, a tizenhatodik kiemelt Richard Gasquet, és még csak vb-kandidáns sem fenyegeti a svájci mestert. A negyeddöntőben a FishSimon páros egyike jelentheti az első komolyabb kihívást számára.

Mivel mély a mezőny, így természetes, hogy pikáns első fordulós párosításokat kapunk Párizsban is, a teljesség igénye nélkül néhány: LopezLlodra, FerreroMahut, StepanekMayer, CilicVerdasco.

Öten már kvalifikálták magukat a november 20-án kezdődő világbajnokságra: Novak Djokovic, Rafael Nadal, Andy Murray, Roger Federer és David Ferrer.

A maradék három helyre heten pályáznak, de Almagrónak és Tipsarevicnek legalább döntőig kell menetelnie, Simonnak és Monfilsnak trófeát kéne nyernie az esélyhez, és utána még mindig figyelni kell a vetélytársakat is. Juan Martin Del Potro az utolsó pillanatban, vállsérülés miatt visszalépett a BNP Paribas Masterstől, így kiszállt a versenyfutásból.

A tavalyi BNP Paribas Masters legemlékezetesebb meccsének legszebb pillanatai (Monfils-Federer, elődöntő):

A Barclays ATP World Tour Finals legvalószínűbb nyolcasa:
Novak Djokovic
Rafael Nadal
Andy Murray
Roger Federer
David Ferrer
———————
Tomas Berdych
Jo-Wilfried Tsonga
Mardy Fish

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik