Sport

Cseh László tarolt az egyetemi úszóbajnokságban

Minden idők egyik legszínvonalasabb egyetemi-főiskolai úszóbajnoksága zajlott vasárnap a Komjádi uszodában.

A szövetség tájékoztatása szerint a Budapesti Műszaki Egyetem sztárja mellett Gyurta Dániel (Budapesti Kommunikációs Főiskola), Biczó Bence (Pécsi Tudományegyetem), Risztov Éva (Debreceni Tudományegyetem), Takács Krisztián (Dunaújvárosi Főiskola), valamint a közelmúlt válogatottjai közül Bodor Richárd és Financsek Gábor (szintén pécsi színekben) indult, továbbá az épekkel egy medencében vállalta a versenyzést a paralimpiai bajnok Sors Tamás.

A házigazdákat, azaz a rendező Budapesti Műszaki Egyetemet képviselő és a nyári Universiadén triplázó Cseh László valamennyi, a programban szereplő számban elindult, így összesen kilenc éremmel zárta a viadalt (öt arany, valamint két-két ezüst és bronzérem). Cseht az egyéni számok közül 50 gyorson előzte meg Takács Krisztián, 100 mellen pedig Gyurta Dániel, 100 pillangón ugyanakkor acélos csatában sikerült legyőznie Biczó Bencét (emellett nyert még 100 gyorson, 100 háton és 200 vegyesen is).


“Na most nagyjából úgy kivagyok, mint egy keményebb edzés végén”
– összegzett lihegve Cseh a versenyt követően. Ami az aktuális felkészülést illeti, a most véget ért edzőtábor szerinte kifejezetten jól sikerült, “úgy gondolom, a lehető legjobb úton haladunk.”

Ugyanezt mondta Gyurta Dániel, aki egy háromhetes hódmezővásárhelyi “keménykedést” követően elégedett volt 1:02.79-es idejével, mint mondta, “(Széles) Sanyi bá szépen meghajtott, kisebb lábsérülés is hátráltatott néhány napig, ennek ellenére minden úgy alakul, ahogy terveztük, azaz nagyon jól állunk.”

Érdekesség, hogy a 4×100 méteres vegyesváltóban a pécsi egyetem B-csapata diadalmaskodott úgy, hogy pillangóban náluk úszott Sors Tamás – Biczó az A-csapatba került -, megelőzve a Csehvel felálló BME-kvartettet.

A hölgyeknél Risztov Éva igazán kitett magáért: hat egyéni számban győzött, így az aranyérmek tekintetében ő lett a bajnokság legeredményesebbje. “Már nem gondolok a nyáron történtekre, előre tekintek, és továbbra is készülök a hosszútávúszó-versenyekre, illetve a hosszabb medencés számokra.”

A viadalt záró speciális számban – 10×50 méteres gyorsúszás – a Budapesti Corvinus Egyetem “megaváltója” győzött a pécsiek és a BME előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik