Sport

Még el sem kezdődött, de már csúcsot döntött a súlyemelő-vb

A pénteki hivatalos regisztráció szerint abszolút rekordot jelentő módon 93 országból neveztek a súlyemelő-világbajnokságra.

A Párizshoz közeli Disneylandnek, a mesevárosnak sátortetős csarnokában összesereglő mamutmezőny legkiválóbbjai ezúttal nem csupán vb-érmekért viaskodnak, a rendkívüli érdeklődés – az 550 emelő részvétele – annak is szól, hogy ezúttal a londoni olimpiai szerepléshez kellő, s még hiányzó pontok is begyűjthetők a férfi és női vb-n.

A résztvevő nemzetek száma még magasabb is lehetett volna, egészen pontosan elérhette volna a százat – s akkor az indulók létszámát tekintve is világrekord születik -, ha a rajt előtt közvetlenül az Aján Tamás személyében magyar elnök irányította nemzetközi szövetség (IWF) vezető testülete nem zár ki hét országot is a vb-ről. Ám ez történt: az elnökség döntése értelmében távozniuk kell a franciaországi világbajnokságról Bulgária, Ciprus, Katar, Omán, Sierra Leone, Srí Lanka és Szaúd-Arábia csapatainak, összesen félszáz versenyzőnek, mivel szövetségeik – sokadszor – nem tettek eleget a whereabouts-előírásnak, azaz megszegték a súlyemelők hollétére vonatkozó bejelentési kötelezettségüket, ami az ellenőrök által meg nem lelt versenyzők esetében doppingvétséggel ér fel.


“Elfogyott a türelem, nincs további tolerancia!”
– jelentette ki az IWF pénteki kongresszusán a notórius kibújókra kirótt súlyos döntést magyarázva Aján Tamás, aki annak a korábbi határozatuknak a megerősítésére is emlékeztetett, amely szerint az ötkarikás játékokon doppinggal rajtavesztett súlyemelő soha többé nem indulhat olimpián.

Kellemesebb része volt az ülésnek a különböző elismerések átadása, s ennek is volt magyar vonatkozása: a korábbi országos bajnok, Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes szombathelyi Nagy Róbertet beválasztották a sportági hírességek, a Hall of Fame tagjai közé.

A nevezési listák lezárásával eldőlt, hogy az öt magyar női versenyző közül a legkorábban Nagy Nikoletta lép fel, ő a 63 kg-osok között a B csoportban lép majd pódiumra kedd délben.

A magyarok vb-menetrendje
november 8., kedd:
női 63 kg, B csoport, 11:30 ó – Nagy Nikoletta
november 9., szerda:
női 69 kg, B csoport, 14 ó – Krutzler Eszter
november 10., csütörtök:
női 75 kg, B csoport, 13 ó – Bazsó Bianka, Szepesi Martina
november 12., szombat:
női plusz 75 kg, C csoport, 9 ó – Magát Krisztina
férfi 105 kg, B csoport, 11:30 ó – Gyurkovics Ferenc
november 13., vasárnap:
férfi plusz 105 kg, A csoport, 16:30 ó – Nagy Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik