Sport

Bor Barna ezüstérmes a vb-n

Olimpiai és világbajnok ellenfeleket legyőzve második lett Bor Barna a cselgáncsozók nyíltkategóriás világbajnokságán, az oroszországi Tyumenyben.

A judoinfo.hu tájékoztatása szerint a nehézsúlyú magyar dzsúdós aranypontos csatában maradt alul a döntőben az üzbég Abdullo Tangrijevvel szemben.

A kétszeres Eb-ezüstérmes Bor Barna az Afrika-bajnok tunéziai Fajszal Dzsaballahot aranypontos csatában vazarival győzte le. A legjobb 16 között a japán Kamikava Daiki következett, aki tavaly bírói döntéssel győzte le a francia szuperklasszist, Teddy Rinert a tokiói világbajnokság open döntőjében. Ezúttal viszont jukóval alulmaradt, így a magyar dzsúdós jutott be a negyeddöntőbe, ahol a 2001-ben duplázó, 2005 óta már háromszoros világbajnok orosz Alekszandr Mihajlin volt az ellenfele.

Bor Barna végig irányítva taktikus győzelmet aratott a rutinos rivális felett, ezzel már elődöntőben volt, ahol pazar sikert ért el az olimpiai bajnok, kétszeres világbajnok japán Szuzuki Kejdzsi ellen. A neves ellenfél igazán be sem tudott melegedni, harmincnyolc másodperc alatt megvolt a magyar ippon.

Következett a finálé, ahová a másik ágról az üzbégek olimpiai ezüstérmese, a háromszoros vb-bronzérmes, ötszörös Ázsia-bajnok Abdullo Tangrijev jutott be. Vele korábban öt rangos tornán is összecsapott a magyar judós, három vereség mellett 2007-ben Hamburgban, illetve legutóbb, a 2009-es moszkvai Grand Slam-tornán ő volt a jobb.

A mérlegen nem sikerült javítani, de ehhez csak hajszál hiányzott. Az első öt percben Bor Barna irányított, az egyre fáradtabban mozgó Tangrijevnek csak egy kívülről indított dobása hozott izgalmakat. A hosszabbításban aztán egy összekapaszkodásból az üzbég jött ki jobban, ipponra dobta a magyar cselgáncsozót, ezzel megszerezte az aranyérmet.

A paksi Atomerőmű SE versenyzője a hatodik magyar cselgáncsozó, aki, világbajnoki döntőben szerepelt. Eddig csak Kovács Antal 1993-ban és Braun Ákos 1995-ben tudott nyerni. Bor Barna egyúttal a hatodik magyar vb-ezüstérmet gyűjtötte be.

A tyumenyi viadalon a dobogó harmadik fokára a paksi judós két legyőzöttje, a japán Szuzuki Kejdzsi és az orosz Alekszandr Mihajlin állhatott, a győztes huszonöt, az ezüstérmes tíz, a két bronzérmes pedig öt-ötezer dollárt vehetett át az érme mellé.

A nők versenyét szombaton bonyolították le, abban a kínaiak olimpiai bajnoka, Tung Ven megszerezte hetedik világbajnoki címét. A dobogó második fokára az orosz Tea Donguzasvili, a harmadikra pedig a japán Szugimoto Mika és Hasigucsi Nanami állhatott fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik