Sport

Klasszikusok a teniszpályán – Budapesten

A Tennis Classics – Taróczy Balázs „ajándéka” a magyar teniszkedvelőknek – ismét itt van, negyedik alkalommal.

A közelmúlt és a jelen teniszsztárjai péntek délután sereglettek a Hotel Kempinskibe, ahol többükkel készítettünk interjút.

„Mivel negyedik alkalommal rendezzük meg a Tennis Classics gálaestjét, talán nem szerénytelenség tőlem, ha lassan klasszikusnak tekintem ezt a tornát. Sohasem könnyű a szervezés, idén például nem érkeztek meg a hálók Stuttgartból, így hát három helyről – Temesvárról, a bécsi Stadthalléból és Pestszentlőrincről – kellett pótolni a pálya elengedhetetlen tartozékát” – említette bevezetőjében Taróczy Balázs, a verseny főszervezője a pénteki sajtóértekezleten.

Taróczy hozzátette, hogy a verseny színfoltja egy pozsonyi magyar kislány, a tízéves, óriási tehetségnek tartott Morvai Viktória bemutatómeccse lesz az iráni mókamesterrel, Manszur Bahramival.

A résztvevők közül elsőnek a cseh származású, de holland Richard Krajicek, az egykori wimbledoni bajnok lépett be a terembe. „Csak azzal a feltétellel jöttem el Budapestre, hogy vasárnap a reggel hatos járattal hazarepülök Amszterdamba, és kilenckor már a családommal reggelizhetek” – mondta a rendkívül családszerető, kétméteres Krajicek, aki Fabrice Santoróval fog meccselni szombaton.

Azzal a Santoróval, akit Krajicek – emlékezete szerint – mindig megvert, de az igazság az, hogy „csak” 5-2 kettejük örökmérlege a hollandus javára.

Aztán jött a Krajiceknél másfél fejjel alacsonyabb Fabrice Santoro, a tahiti születésű francia. Ő kétszeres Grand Slam-győztes párosban, mégsem tekintette magát kimondottan páros játékosnak.

„Nem, mert számomra a páros csak az egyesre készülés eszköze volt, valójában az egyénit tekintettem a fontosabbnak” – mondta a mosolygós francia, aki azon melegében meg is mérkőzött Krajicekkel – egy Playstation-szerű tenisz-videójátékban. Krajicek egyébként 1989-ben játszotta első profimeccsét, az utolsót pedig 2010-ben, a tavalyi Australian Openen – szinte hihetetlen kitartás…

Aztán már be is lépett a közönségkedvenc horvát, Goran Ivanisevic, aki éppen a múlt héten nyert meg egy veterántornát Stockholmban.

„Örülök, hogy viszonylag lassú pályán kell játszanom, ez nekem is jobb, meg a közönségnek is, mert látványosabb labdameneteket játszhatunk.”

Ivanisevics ellenfele Jevgenyij Kafelnyikov, aki közel 1500 tétmeccsen mutatta be kivételes tudását.

„1993 óta most vagyok először vagyok Budapesten” – mondta a Roland Garros és az Australian Open egyéni győztese. „Megpróbálok profi golfozó lenni, nullás a hendikepem, ami igen jó. Emellett pókerezem is. Gorannal sok-sok epikus meccset vívtam, mindig is szórakoztatni akartam a közönséget, és szombaton is ez lesz a célom.” Aztán ők is vívtak egy számítógépes teniszmeccset, a publikum nagy-nagy örömére.

A szombat nagy attrakciója a Gael Monfils-Fernando Verdasco összecsapás lesz, a jelen két klasszisa között.

„Múlt héten Stockholmban nyertem egy tornát, idei első tornagyőzelmem, ezért most nagyon boldog vagyok. Még van esélyem bekerülni a Mesterek Tornájára, a nyolc legjobb közé, jelenleg a tízedik helyen állok. Várom a Verdasco elleni mérkőzést, aki ellen hivatalos összecsapáson 2-0 a mérlegem” – mondta Monfils, aki Manszur Bahramival játszott egy computertenisz-meccset.

Verdasco ebben a pillanatban – miközben Monfils és Bahrami nyúzták egymást – még az Andrássy úton járt. Hiába, későn érő típus…

A IV. Tennis Classics programja, 15 órától
Richard Krajieck – Fabrice Santoro
Goran Ivanisevic – Jevgenyij Kafelnyikov
Gael Monfils – Fernando Verdasco
Morvai Viktória – Manszur Bahrami
Monfils, Bahrami – Verdasco, Santoro

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik