Sport

Egy nagy bajnok könnyes búcsúja

A könnyeivel küszködő Thomas Mustert tízperces vastaps búcsúztatta a telt házas Vienna Tennis Centerben, miután kedden az első fordulóban kikapott Dominic Thiemtől.

Már a múlt hét végén, a bécsi Erste Bank Open sorsolását követően lehetett tudni, hogy valami olyasmi következik kedden, amit ritkán látni a tenisz világában. A vakszerencse ugyanis két szabadkártyás osztrákot rakott párba az első fordulóra. A negyvennégy éves egykori világelső Mustert és a tizennyolcat éppen csak betöltő Dominic Thiemet. A két hazai játékos között tehát huszonhat esztendő van, a fiatalabbik még csak ötéves volt, amikor Muster először visszavonult 1999-ben.

A várakozásoknak megfelelően ez a meccs kapta az esti program főhelyét kedden, csordultig telt aréna várta a két főszereplőt.

Még el sem kezdődött a találkozó, Muster máris lelkes ovációt kapott a 7500 fős nézőseregtől, majd miután az érzelmekkel teli mérkőzést elvesztette 6-2, 6-3-ra, újabb tíz percig ünnepelte őt a publikum.

A búcsú képekben:

Nem gyakran fordul elő a tenisz gyors ritmusú, dübörgő forgatagában, hogy egy első fordulós mérkőzést elveszítve valaki elhomályosítja a győztes fényét, most azonban mégis megtörtént. Pedig a szakértők szerint szupertehetséges Dominic Thiem számára is mérföldkő volt az este, hiszen első ATP-szintű diadala a keddi. Ám ez mellékes akkor, amikor az osztrák tenisz meghatározó egyénisége, legutóbbi világelsője és Grand Slam-győztese köszön el ezúttal – vélhetően – végleg.

Muster akkor és most

Fénykorában (1995, Róma):

Utolsó ATP-meccsén (2011, Bécs):

Muster 2010. júniusában ragadott ütőt újra, azóta számos challenger-tornán indult, ATP-szinten is háromszor feltűnt. Kétszer Bécsben, és idén Kitzbühelben, de karrierje során összegyűjött 622 győzelméhez nem tudott hozzátenni.

Azért még nem hagy fel teljesen a sportággal a balkezes salakspecialista. A Salzburg Challengeren, novemberben például ismét indul, jövőre pedig a visszavonult játékosokat tömörítő ATP Champions Tour tagjaként járja majd a világot.

Thomas Muster karrierje számokban
Győzelem-vereség mutató: 622-274
44 tornagyőzelem (közte nyolc Masters-torna és egy GS)
Legjobb Grand Slam-eredmény: Roland Garros-győzelem (1995)
Összesen 6 hétig világelső

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik