Sport

Bizonytalanná vált a kecskeméti sport támogatása

A csapatsportokat működtető vállalkozás körüli botrányok miatt Kecskemét polgármestere szerint el kell gondolkodni a város sportbéli szerepvállalásán.

Pár héttel ezelőtt számoltunk be arról a sajtóhírről, amely szerint a kecskeméti kézilabda-, röplabda- és kosárlabdacsapatot működtető Kecskeméti KSE Sportegyesületeket Működtető Kft. teljesítményigazolás nélküli kifizetésekkel terhelte meg a vállalkozás költségvetését.

A Népszava hozta nyilvánosságra, hogy egy kocséri székhelyű nyomdaipari cég, a Globe-Ép reklám-marketing szolgáltatásért cserébe kapott milliókat, holott ez a tevékenység nem is szerepelt tevékenységi körében. Összesen 64 millió forintot vittek ki a cégből a tisztázatlan eredetű és célzatú számlák segítségével.

A cég felügyelő-bizottságának egyik tagja korábban lemondott, mert akadályozták ellenőrző tevékenységében. Zombor Gábor polgármester az eset nyilvánosságra kerülése után vizsgálóbizottság felállítását rendelte el. Ez a testület most befejezte tevékenységét és a csütörtöki kecskeméti közgyűlésen – zárt ülésen – be is számolt a munkájáról – írja a delmagyar.hu.

A helyi LMP két képviselője elhagyta a zárt ülést, és sajtótájékoztatót tartott, ahol közölték, a vizsgálóbizottság anyaga kiszivárgott, és megjelent a mai Népszavában. A képviselők elmondták, nem ők szivárogtattak (egy fideszes és egy MSZP-s tagja is volt a testületnek). Az anyag szerint a Kft. 2010-es mérleg szerinti eredménye 90 millió forint volt, több számviteli sérelemmel. Egy 8 és fél milliós kifizetésről például nem kaptak számlát.

A Globe-Épnek kifizetett 64 millió forintot akkor kapta meg a cég, amikor fel volt függesztve a tevékenysége és nem állíthatott volna ki számlát. A bizottság felszólította a polgármestert, hogy indítsa el a büntetőeljárásokat. A zárt ülés után Zombor Gábor is sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondta, lecserélik a Kft. személyi állományát, Feyér Zoltán ügyvezető a napokban le is mondott tisztségéről.

A város első embere hozzátette, ha a vizsgálóbizottság további munkája során olyan adatok merülnek fel, hogy büntető feljelentést kell tenniük, akkor azt meg is teszik. A polgármester szerint komolyan el kell gondolkodni azon, hogy a sport finanszírozása ilyen formában működjön-e tovább Kecskeméten.

“Amikor a kecskeméti kosárlabda és kézilabda 2009 tavaszán a csőd szélére került, segítettünk, és nagyon szomorú, hogy most ilyen ügyekkel kell foglalkoznunk” – olvasható Zombor Gábor nyilatkozata a kesport.hu oldalon. Zombor elmondta, mindhárom csapat működik tovább, de a közeljövőben döntenek arról, hogy együtt vagy külön kell folytatni a gazdálkodást.

Portálunk megkereste Stojan Ivkovicot, a kosárlabdacsapat vezetőedzőjét, aki elmondta, nem szeretne nyilatkozni, mert ő is csak annyit tud a történtekről, ami a sajtóban megjelent.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik