Sport

107 éve született Schwarz Ernő

Schwarz Ernő Budapesten született, volt magyar válogatott labdarúgó, később az Amerikai Egyesült Államok szövetségi kapitánya lett.

Schwarz Ernő 1904. október 27-én látta meg a napvilágot Budapesten, a magyar élvonalban pedig 16 esztendősen mutatkozott be a Ferencváros színeiben. 37 meccset játszott két szezon alatt a zöld-fehéreknél, ezeken harminc találatig jutott (és Magyar Kupát is nyert), így egyértelmű volt, hogy postázzák neki a válogatott meghívót. Nemzeti színekben két találkozón lépett pályára és két gólt szerzett.

1923-ban a Makkabi Brnóba igazolt Csehszlovákiába, ám itt olyan jól szerepelt, hogy még ugyanabban az évben lecsapott rá a Hakoah Vienna. Bécsben három szezont húzott le. 1926 nyarán átment az Amerikai Egyesült Államokba, ahol egészen 1936-ig játszott New York-i csapatokban. ’31-ben megalapította a New York Americanst, aminek játékos-edzője is volt, majd egyedüli menedzsere lett. 1956-ig egyfolytában trenírozta a gárdát, ekkor egy kis szünetet tartott, hogy később újra leüljön a kispadra egy szezon erejéig.

1953-ban megbízták az észak-amerikai „soccer”-válogatott irányításával, két évig volt a szövetségi kapitány. 1951-ben beválasztották a Hírességek csarnokába.

1974. július 19-én, 69 évesen hunyt el New York Queens negyedében.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik