Sport

Monacóban díjazhatják a Budapest-Bamako ralit

Az "Év Sporteseménye a Békéért" díjra jelölték a magyar Budapest-Bamako ralit.

A Béke és Sport Díj (Peace and Sport Award) nevű elismerést, amelynek idei jelöltjei között a Budapest-Bamako rali is szerepel, Albert monacói herceg alapította.

A díj több kategóriában ismeri el azokat a személyeket és szervezeteket, akik, illetve amelyek “kiemelkedő módon járultak hozzá a béke és a társadalmi stabilitás erősítéséhez a sporton keresztül” – adták hírül a futam szervezői. Az autós futam az “Év Sporteseménye a Békéért” kategóriában kapott jelölést.

Az elmúlt években olyan események és sportolók nyertek, akik megosztott vagy egymással konfliktusban álló közösségeket hoztak közelebb egymáshoz. A Budapest-Bamako szervezői a kis afrikai falvakban végzett karitatív tevékenységükért, valamint “az afrikai és európai közösségek között lévő negatív előítéletek lerombolásában tett munkájukért” kapták a jelölést.

A kitüntetéseket október 27-én Albert herceg személyesen adja át a Monte Carló-i Chapiteu De Fonteville-ben.

Az először 2005-ben megrendezett tájékozódási maratoni rali egyik fontos célja volt, hogy hidat építsen Európa és Nyugat-Afrika között. Az első évben kevesebb mint 100 résztvevőből állt a verseny, ez a szám mára 500-600 indulóra nőtt. Évről évre közel 600-800 ezer eurónyi direkt adományt juttatnak el az indulók a falvakba, kórházakba és iskolákba.

A 2012-es futam a kontinens egyik legszegényebb országában, Bissau-Guineában ér majd célba, ahol a versenyzők iskolát alapítanak, gyerekeket oltanak be, egy falusi víztisztító rendszer építésében vesznek részt és többtonnányi segélyt juttatnak el az ottélőknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik