Sport

Schmitt Pál a sport fontosságát emelte ki az UNESCO-ban

A köztársasági elnök a sportnak a konfliktuskezelésben és a nemzetek közötti párbeszéd kialakításában betöltött szerepéről beszélt Párizsban.

A fenntartható fejlődés és a béke kultúrája a fő témák Párizsban, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) Általános Konferenciájának 36. ülésszakának vezetői fórumán. Schmitt Pál személyében először szólalt fel magyar vezető az UNESCO-ban.

A magyar államfő első hozzászólóként arról beszélt, hogy meggyőződése szerint az UNESCO célja az egyensúly megteremtése, amely elvezet a harmóniához, és az egészséges, boldog és békés élet alapkövetelményéhez. A fizikai és lelki erő megteremtéséhez elengedhetetlen dolgok közül korábbi olimpiai bajnokként és volt sportvezetőként Schmitt Pál a “szívéhez közelálló sport” szerepét hangsúlyozta, amely szavai szerint “természetes közvetítő eszköz” a nemzetek párbeszédében, a konfliktuskezelésben és a hátrányos megkülönböztetések leküzdésében. Ebből a szempontból meglátása szerint a sport a tudományhoz és a művészethez hasonló, de azoknál is közvetlenebb és egyszerűbb “nyelv”.

Azt is hangsúlyozta, hogy a sport alapvetően demokratikus, mert senkit nem tekint ellenségnek. Emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány stratégiai ágazatnak tekinti, és támogatja a sportot. Ennek jeleként a jelenlegi nehéz pénzügyi helyzetben is növelte a sportra elkülönített pénzeszközöket, és elkötelezett ezen politika folytatása mellett.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik