Sport

Obama megszólalt az NBA bérvitája ügyében

Az Egyesült Államok elnökét is nyugtalanítja az NBA-ben zajló bérvita, és a fenyegetés, hogy esetleg a teljes szezon elmarad.

Jay Leno beszélgetős műsorában a kosárrajongó politikus azt mondta: azt javasolja a játékosoknak és a tulajdonosoknak, hogy gyorsan egyezzenek meg egymással. Pozitív példaként a profi amerikaifutball-ligát (NFL) hozta fel – ott még azelőtt egyezségre jutottak a felek, mielőtt mérkőzéseket kellett volna törölni.

“Úgy vélem, a tulajdonosoknak és a kosarasoknak is pontosan így kellene gondolkodniuk” – fogalmazott.

Az NBA-ben zajló bérvita miatt az idény alapszakaszának első két hetét már törölték, és továbbra sincs megállapodás. A harminc klub, illetve a játékos-szakszervezet képviselőinek álláspontja a múlt heti alkudozás során sem került közelebb.

Obama aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy esetleg a teljes idény áldozatául esik a vitának.

“Nem szabad elfelejteniük azt, hogy a sikerük alapja az a rengeteg ember, aki szereti a kosárlabdát. A sportág sokat fejlődött, de az ilyen leállások után sok idő telhet el addig, amíg behozza a lemaradást” – mondta az elnök.

Komoly pénzektől esnek el a játékosok
Az alapszakasz november 1-jén kezdődött volna az NBA-ben, ám az már biztos, hogy a november 14-ig kiírt összes meccs elmarad. A játékosok így összesen 170 millió dollártól esnek el.
A vita főként az NBA évi 4,3 milliárd dolláros bevételének elosztásáról folyik. Mindkét fél 53 százalékot követel magának, a tulajdonosok legutóbb már beleegyeztek volna az 50-50 százalékos osztozkodásba is, de a kosarasok csak 52,5 százalékig csökkentették az elvárásukat. A játékosok emellett elfogathatatlannak tartják a klubtulajdonosok által kívánt, 45 millió dolláros fizetési maximumot is.
Legutóbb az 1998/99-es idényben volt bérvita a felek között, akkor olyannyira elhúzódtak a tárgyalások, hogy az alapszakaszban a tervezett csapatonkénti 82 mérkőzés helyett csak 50-et játszottak le.
Közben a liga legnagyobb sztárjai – köztük Kobe Bryant, LeBron James, Dwyane Wade és Carmelo Anthony – bejelentették, hogy világ körüli turnéra indulnak október 30-tól november 9-ig. A hat állomás között szerepel London, Puerto Rico, Makaó és Ausztrália is.
A költségeket egy atlantai üzletember állja, a kosarasok gázsija fejenként egymillió dollárig terjed, s a bevételek egy részét jótékony célokra ajánlják fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik