Sport

Az oroszok is beszállnak a fáklyaőrületbe

A világűrbe, az Északi-sarkra és egy ötezres hegycsúcsra is elviszik az oroszok a 2014-es szocsi téli olimpia lángját.

Dmitrij Csernyisenko, a szervezőbizottság elnöke kedden közölte, hogy minden idők legnagyobb szabású fáklyaváltóján dolgoznak. Ennek során az ötkarikás jelkép többek között a Nemzetközi Űrállomásra (IIS), továbbá Oroszország legmagasabb csúcsára, az 5642 méteres Elbruszra is “ellátogat”.

A láng 2013. október 7-én érkezik meg Athénból Moszkvába, majd az onnan 9000 km-re található Vlagyivosztokba utaztatják. A 2014. február 7-én kezdődő játékokig hátralévő 123 napban aztán 40 ezer km-es útja során végigjárja az egész orosz föderációt.

“Ez megfelel az Egyenlítő hosszának, és nem tudom elképzelni, hogy valaha túlszárnyalják ezt a teljesítményt” – mondta Csernyisenko, hozzátéve: a fáklya a tervek szerint éppen 2014 településen halad majd át, és 30 ezer önkéntes vesz részt a stafétában.

Az olimpiai lánggal való grandiózus váltófutás az utóbbi játékok rendezőinek szívügyévé vált, a pekingi játékok előtt a fáklyát végighurcolták a fél világon, többek között elcibálták Észak-Koreába, a hermetikusan elzárt Tibetbe, felvitték a Mount Everestre, miközben a Tibet szabadságáért küzdők többször megpróbálták eloltani.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik