Sport

Kedden kezdődik a harc a világbajnoki címért

Kedden indul az utolsó jelentős torna, a TEB BNP Paribas WTA Championships, Isztamulban az idei év nyolc legjobb női teniszezője csap össze.

Új környezetben, Törökországban, a Sinam Erdem Stadion keménypályáján rendezik az év végi WTA világbajnokságot. A helyszín ugyan változott (2010-ben elköszönt Dohától a sorozat), a lebonyolítási rendszer ugyanaz. Ismét két négyes csoportba sorsolták az esztendő folyamán legtöbb pontot összegyűjtő versenyzőket. A csoportküzdelmek során minden induló játszik minden csoportriválisával egy meccset, az első két-két helyezett pedig rájátszásban dönti el a viadal végkimenetelét. Íme a két kvartett.

WTA-világbajnokság, Isztambul (4,9 millió dollár)
Vörös csoport
Caroline Wozniacki (dán, 1.)
Petra Kvitova (cseh, 3.)
Vera Zvonareva (orosz, 6.)
Agnieszka Radwanska (lengyel, 8.)
Fehér csoport
Maria Sharapova (orosz, 2.)
Victoria Azarenka (fehérorosz, 4.)
Na Li (kínai, 5.)
Samantha Stosur (ausztrál, 7.)

Bár a világelső Wozniacki idén is Grand Slam győzelem nélkül maradt, azért besöpört hat trófeát 2011-ben (Dubai, Indian Wells, Charleston, Brüsszel, Koppenhága, New Haven). Harmadszor résztvevője az év végi jutalomjátéknak (tavaly a döntőben kapott ki Clijsterstől).

A Vörös csoportban ellenfele lesz (vb-szempontból) két újonc: az idei wimbledoni győztes, Petra Kvitova, aki a legpatinásabb Major-cím mellett négy kisebbet is elhódított (Brisbane, Párizs, Madrid és Linz), és az utolsóként bejutó Agnieszka Radwanska. A nyolcadik kiemelt lengyel tartalékként egyébként már játszott egy-egy meccset a 2008-as és a 2009-es világbajnokságokon, de győzelme még nincs. Pályafutása legnagyobb sikerét aratta, amikor nemrégiben behúzta a pekingi ezres tornát. Emellett még Carlsbad és Tokió bajnoka.

Vera Zvonareva is ebbe a négyesbe került. Az orosz – önmagához képest – csendesebb szezont tudhat maga mögött, legjobb GS-eredménye egy negyeddöntő az ausztrál openen, és két kisebb eseményen maradt veretlen: Bakuban és Dohában. Mostanság vállsérüléssel küszködik.

A Fehér csoport zászlóvivője a 2004-es világbajnok, Maria Sharapova, aki a legrutinosabb a mezőnyben, ha a kvalifikációk számát nézzük. Ez lesz az ötödik fellépése. Az orosz szépség idei legjobb GS-szereplése a wimbledoni döntő volt, ahol némi meglepetésre, kikapott Kvitovától. Kétszer ünnepelhetett így is: Rómában és Cincinnatiben.

Két friss Grand Slam győztessel kell megmérkőznie a csoportkörben: az újdonsült salakkirálynő és vb-újonc kínai, Na Livel, és a US Openen, Serena Williams ellen diadalmaskodó ausztrál, Samantha Stosurral.

A Fehér négyest Victoria Azarenka teszi teljessé. A fehérorosz az utóbbi időben remek formát mutat: 9-1-es mérleggel zárta az őszt, tegnap Luxemburgban tornát nyert, már a harmadikat idén, Miami és Marbella után.

A keddi nap programja
16:00, Eurosport (ÉLŐ):
1. Petra Kvitova vs. Vera Zvonareva
2. Caroline Wozniacki vs. Agnieszka Radwanska
3. Maria Sharapova vs. Samantha Stosur

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik