Sport

Telitalálat a totón – 1956-ban

Egy targoncavezető 1956. október 23-án ment el felvenni nyereményét, miután 12 találata lett a totón.

Az MTI képe Rádspiller Béláról és az 1956. október 23-án átvett nyereményről

Az ötvenes években az egyik legnépszerűbb szerencsejáték volt a totó, amelyen akadtak szép számmal jelentős nyeremények.

Az akkor még tizenkettes játékforma legnagyobb nyereményét, 644 ezer forintot 1956 októberében fizették ki. A nyertes férfi, Rádspiller Béla éppen a forradalom kitörésének napján, október 23-án vehette át pénzét, amivel a felbolydult városban nem tudott mit kezdeni. Bankba nem tudta tenni, elásni nem merte, amikor sógora segítségével aranyat és valutát akart venni, a segédkező rokont lelőtték. A pesti flaszter legendái szerint végül kinyittatta a sarki kocsmát és átmulatta a forradalmat.


A történetet megfilmesítették Telitalálat címmel.
A főhős, Hackspacher Béla targoncavezető (Gáspár Sándor). Egy kisméretű bérlakásban él feleségével, Irénnel, két gyermekével és az anyósával, továbbá Rózsikával, a táncdalénekesnőnek készülő albérlővel. Béla egy lakóközösségi kulturális eseményen programon tudja meg, hogy 12-ese van a totón.

1956. október 23-án két ávóssal beül egy Pobedába, de a gépkocsit váratlanul embergyűrű veszi körül, s a tüntetők „kiszabadítják” az ávósok „fogságából”. A bankok bezárnak, Béla fél, hogy kirabolják, így elássa a pénzt egy játszótéren. Sógora rábeszéli, váltsák aranyra a pénzt. Útközben Pistát (a sógort) lelövik. Hazaérve Béla azt látja, a család elutazott, így ő nem tesz mást, mint beköltözik a kocsmába, ahol gavallér módjára mulatni kezd.

Rózsikával egymásba szeretnek, de a szovjet bevonulás után a kocsmát szétlövik, őt pedig „ellenforradalmi cselekedetek” miatt visszahelyezik targoncavezetőnek.

Csak ajánlani tudjuk Kardos Sándor filmjét.

Részlet a Telitalálat című filmből:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik