Sport

Elutaztak a tengeri evezős-vb-re a magyarok

Az olaszországi Bariba három magyar egység utazott, hogy részt vegyen az evezősök klubvilágbajnokságán.

A versenyen Simon Béla és Juhász Adrián (Szolnoki Főiskola Tisza Evezős Egylet SI) férfi kétpárevezősben, Erdélyi Zsolt, Nagy-Pál Antal, Vajda Gábor, Kovács Sándor és Laposa Balázs kormányos (Danubius Nemzeti Hajós Egylet), illetve Szántó János, Gera Balázs, Botka Norbert, Honti Krisztián és Balogh Réka kormányos (Velencei-tavi Vízisport Iskola) férfi négypárevezősben áll rajthoz.

A versenyzők a helyszínen bérelnek speciális, tengeri versenyhez megfelelő hajókat. Pénteken rendezik az előfutamokat, szombaton a döntőket. A versenytáv 8 kilométer, mely egy speciális alakú, „M” betűhöz hasonló kijelölt pálya, ahol a versenyzőknek összesen négy bóját kell megkerülniük.

A magyarok körében igen kedvelt a tengeri evezős világbajnokságon való részvétel, eddigi legjobb eredményünk a Verőci Lídia és Bende Zsófia (Mohácsi TE) páros által szerezett világelsőség volt 2008-ban. Idén a Simon Béla, Juhász Adrián páros is esélyesként indul, hiszen tavaly ezüstéremmel tértek haza az akkor Isztambulban megrendezett világbajnokságról.

Hasonló versenyt már több mint 10 éve rendeznek Magyarországon is. A Balatonon, a fixüléses tízevezős hajók viadalának hagyományát a veszprémi Pannon Egyetem két kara, a veszprémi és a keszthelyi Georgikon Kar közt évente megrendezett regatta teremtette. A hajóosztályban külön országos bajnokságot is rendeznek Balatonföldváron.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik