Sport

Asztalitenisz-Eb: több volt, mint csusza

A magyar küldöttség két bronzéremmel zárta a gdanski asztalitenisz-Európa-bajnokságot. A főszereplők elégedettek.

Az Eurázsia kifejezést keveset használja egy európai ember, pedig földrajzi értelemben akár egy kontinensként is értelmezhetnénk Európát és Ázsiát.

Nos, van egy sportág, amely arra predesztinált, hogy magáénak tudja a fogalmat. Ez a sportág az asztalitenisz, amelynek európai válogatottjai közül több is ázsiai játékosokkal kiegészített (a klubcsapatokban is sok a kínai, ne feledjük azonban, tőlük tanulni is lehet, újra).

A két bronzérem ilyen körülmények között megsüvegelendő teljesítmény, még ha több is kisülhetett volna a szoros végjátékok miatt.

„Ha valaki az Eb előtt azt mondja, két érmet is szerzünk, aláírtuk volna. Annyira kiegyensúlyozott a mezőny, hogy a férfiaknál 50, a nőknél 30 játékos is odaérhetett volna a dobogóra. Nagyon boldogok vagyunk a szereplésünk láttán” – mondta kérdésünkre Barsai Emese, a Magyar Asztalitenisz Szövetség főtitkára.

„Kicsi hiányérzetünk van, hiszen csapatban, párosban és Póta Gina révén egyéniben is hajszálra voltunk az újabb győzelemtől, a fiúk egyéni szereplése pedig kicsit elmaradt a várakozástól. Ugyanakkor a hatodik helyük és a Jakab-Kosiba páros szereplése elégtételt jelent. Úgy gondoltuk, a csapat a 9-12. hely környékére érhet oda, ehhez képest túlteljesítette a várakozásokat” – így a főtitkár, aki elárulta, a magyar szövetség megpályázza a 2016-os csapat-világbajnokság megrendezését és mindent megtesz azért, hogy a Marczibányi téri Ormai László Sportcsarnok ne csak öt évig legyen a válogatott fő edzőhelyszíne.

Mindkét bronzérmet a lányok szállították. A Tóth Krisztina, Póta Georgina, Lovas Petra, Pergel Szandra, Madarász Dóra összeállítású csapat a hollandoktól 3-2-re kapott ki a döntőbe jutásért, míg a Tóth-Póta kettős 3-1-ről szenvedett vereséget a párosok elődöntőjében. Tóth Krisztinát kértük értékelésre.

– Szomorú vagy elégedett vagy inkább?

– Az egyénit bánom, mert Ivancannal szemben nekem állt a zászló az elődöntőben, végül a döntőben alig kapott ki Li Jiaótól. Párosban ugyan vezettünk 3-1-re, de úgy éreztem, ott utána nem volt esélyünk győzni. Ettől függetlenül a két érmet nagy fegyverténynek tartom ebben a mezőnyben. Gina is nagy csatában kapott ki a későbbi bajnoktól, Petra és a csapat is jól játszott. Úgy érzem, ha a hollandokat megverjük, mi vagyunk az Európa-bajnokok.

– Ivancan védekező és támadó játékos is egyben. Ez különlegesnek számít? Miért nehéz egy ilyen ellenféllel játszani?

– Ritka, hogy egy védőjátékos ilyen sokat támad, ő minden alkalmat megragad erre. Nagyon kellemetlen a stílusa, a többi védőjátékost rendre elveri, nem szeretek ellene játszani.

Póta és Tóth megint nagyot alakított:

– Lehet azt mondani, hogy a „magyar iskola” védekező vagy támadó stílusú?

– Mi alapvetően támadójátékot mutatunk be, de valóban érdemes lenne egy komplexebb látásmódot elsajátíttatni a gyerekekkel. A modern védőstílust meg kell tanulni, hogy alkalmazkodóbbak legyünk. Magyar iskolán amúgy a tenyeres pörgetést értjük.

– A közeli jövőben jönnek a Bundesliga-meccsek, a távoliban meg az olimpiai találkozók. Mire lehet számítanunk?

– A bajnokságban most szünet van, de ne feledjük, november elején a csapat-világkupa következik, ahol évek óta ott vagyunk. Az olimpián sok minden a sorsolástól függ majd, progresszív lesz a kiesési rendszer, nem lesz idő javítani. Ott inkább csapatban lehet keresnivalónk, de ezzel várjuk meg a tavaszt.

– Mint a válogatott legrutinosabb tagja, mit gondolsz a szövetség új vezetéséről és az eddigi elképzelésekről?

– Nagyok a tervek, remélem, hogy meg is valósulnak azok. Pákh Imre kint volt Gdanskban, tetszett neki a hangulat, és pont akkor volt ott, amikor a fiúk is bizonyítottak. Büszke volt ránk. Úgy érzem, elmozdultunk a holtpontról, de az előrelépéshez még több gyereket kell a terembe vinni, hisz nélkülük nem sikerülhet a további fejlődés.

“A jelenlegi szereplés csodaszámba megy”
Kókai Ágnes, a német első osztályban szereplő Schwabhausen játékosa többször edz Tóth Krisztinával, Kecskeméten pedig együtt szerepelt a még mindig nagyon fiatal Madarász Dórával. Ezek miatt (is) kértük arra, mondjon véleményt a magyar küldöttség szerepléséről.
„Krisztiről csak pozitívan tudok beszélni, nagy dolognak tartom, hogy 37 évesen, ilyen körülmények között ilyen jó eredményt tudott elérni. Ha összehasonlítjuk a németek felkészülésével (masszőr, pszichológus, orvos, edzői team, egyénre szabott felkészítés, edzőpartnerek), akkor tényleg csodaszámba megy, hogy egyáltalán az egész csapat, lányok, fiúk ilyen szépen szerepeltek.
Gina mindig kicsit tart a védőktől, pedig jól játszik ellenük, de döntő fázisban sok meccset veszít el védő ellen. Sajnos ez most a csapat még nagyobb sikerébe került.
Dóriról nehéz bármit is mondani, nem láttam, hogyan játszott, ugye csapaton nem sok szerephez jutott, egyéniben meg elég hamar búcsúzott. Lényeg, hogy ott volt, szokta a felnőtt EB-k hangulatát. Szüksége van rá a magyar asztalitenisznek, kevés a fiatal, nincs kinek átadni a stafétabotot.


„A csapattal a hatodik helyen végeztünk, ez eszméletlen. 16 vagy 17 éve volt utoljára ilyen magasságokban a férfi válogatott, akkor az 5. lett. Titkon reménykedtünk a sikerben, és az, hogy a görögöket meg tudtuk verni, hatalmas bravúr. Kreanga a 25. helyen áll a világranglistán és Jakab Jani és én is megvertem” –
mondja Kosiba Dániel, a fiúk már-már oszlopos tagja.

Hogy mi az, ami most megvolt, korábban pedig nem? Kosiba szerint a csapategység és az, hogy mindenki egymásért játszik, teljes erőbedobással.

„Ami a párost illeti: Janival eddig nem szerepeltünk jól, de most kijött a lépés, nagyon nagy eredménynek tartom, hogy nyolc közé kerültünk, és megvertük az első helyen kiemelt svéd párost” – mondja Kosiba. Arra a kérdésre, mennyit tudott együtt gyakorolni Jakabbal, így válaszol:

„Nehéz a párosra koncentrálni, hiszen ez egy egyéni sportág, és jobbára egyéni versenyeken indulunk. Ettől függetlenül készültünk, és mivel Düsseldorfban együtt lakunk, össze tudtunk hangolódni az Eb-re”.

Kosiba Dániel szerint áttörés zajlik a magyar asztaliteniszben:


„Egyéniben aztán nem erre számítottam, egy dán versenyzőtől kaptam ki úgy, hogy 2-0-ra és 10-7-re vezettem. Peches voltam, egy kicsi hiányzott, a döntő szettben nagyon hamar elhúzott tőlem. ettől függetlenül egy Eb-n három számból kettőben is nyolc közé kerülni, szerintem megfelelő teljesítmény. Hamarosan megyünk a világkupára, hiszen a vb-n a nyolcadik helyen végeztünk. Ott nem lesz egyszerű dolgunk.”

Kosiba Dániel – aki eddig a Bundesliga II-ben 5 meccset nyert, 1-et vesztett el – is úgy érzi, áttörés történt az asztaliteniszben, amihez kellett a fiúk eredményessége is, egyre többen érdeklődnek a sportág iránt, ez pedig csak jót jelent.

Jakab János, a Düsseldorf Bundesliga I-es csapatának játékosa is amondó, túlteljesítették az elvárásokat csapatban.

„Az elsődleges célunk az volt, hogy továbbjussunk a csoportból, tudtuk, hogy ehhez a fehéroroszokat meg kell vernünk. Azon a meccsen Danit kivettük a csapatból, nem játszott, mert védőspecialistára volt szükségünk. Ez a beírás végül jól sült el, az pedig fantasztikus, hogy a görögök legyőzésével meg tudtuk fejelni a nyolc közé kerülést. A vb-ken és Eb-ken az első hat helyezett pontszerző és anyagilag is elismerésben részesül, így a szövetségnek is vissza tudtunk valamit szolgáltatni abból, amit nekünk próbálnak előteremteni” – mondta értékelésében Jakab.

Jakab János is elégedett a szerepléssel:

„Minket lepett meg a legjobban, hogy párosban ilyen jól szerepeltünk, de valahogy az Eb alatt összeértünk Danival, ráadásul két jó párost vertünk meg. Egyéniben a bioritmusom nem segített, ennek oka az lehetett, hogy elfáradtam, elég hosszú és megterhelő volt az Európa-bajnokság. Ott, a szlovák srác ellen csak az akarat vitt előre. 16 közé akartam kerülni, de ahhoz még rajta kívül két játékost kellett volna legyőznöm” – tette hozzá Jakab János, aki nagyon várja a világkupát.

„Az már egy másik kávéház, mi a Korea, Németország, Kína, Japán négyesből játszunk valakivel, ők a kiemeltek. Ha itt elkapnánk valakit, arra mindenki felkapná a fejét.”

A BVSC egykori játékosa is sokat vár a szövetség új vezetésétől.

„Nagyon pozitívak az eddigi benyomásaim. Pákh Imre ott volt az Európa-bajnokságon, érezteti velünk, hogy sokat jelent neki a sportág. Lelkes, jelezte, bármiben megkereshetjük a későbbiekben. Tetszik az irány és az, hogy személyesen felkereste a klubokat, hogy tájékozódjon a sportág helyzetéről. Tudom, hogy egyre több a számítógép, a facebook a fiatalok életében, és a klubok is egyre nehezebb helyzetben vannak, el is tűnik egyik-másik, de jó marketinggel és persze a mi eredményességünkkel be lehet csalogatni a gyerekeket a terembe” – vetíti előre a jövő esélyét Jakab János.

A magyar küldöttség szereplése
Női válogatott (Tóth Krisztina, Póta Georgina, Lovas Petra, Pergel Szandra, Madarász Dóra, edző: Téglás Péter): 3. hely
Női páros: Tóth Krisztina, Póta Georgina: 3. hely; Lovas Petra, Pergel Szandra, Madarász Dóra, Iulia Necula (kiesett a 16 között)
Női egyes: Tóth Krisztina, Póta Georgina (kiestek a nyolc között), Lovas Petra (kiesett a 16 között), Madarász Dóra (kiesett a 64 között), Pergel Szandra (kiesett a 128 között)
Férfi válogatott: Jakab János, Kosiba Dániel, Pattantyús Ádám, Fazekas Péter, Nagy Krisztián, edző: Harczi Zsolt): 6. hely
Férfi páros: Jakab János, Kosiba Dániel (kiesett a nyolc között)
Férfi egyes: Jakab János, Kosiba Dániel, Nagy Krisztián, Fazekas Péter, Lakatos Tamás (kiestek a 128 között)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik