Sport

Becsületbeli újjászületés futtában

Szerdán reggel Ausztriából elrajtol a Bécs-Pozsony-Budapest Ultramarathon, ami nem csak nevében más, mint befulladt elődje.

Tulajdonképpen csak a táv maradt változatlan, a tavaly botrányos körülmények között elmaradt versenyt teljesen átalakult csapat szervezi, amely új alapokra épít.

A szervezők komoly szponzori segítség nélkül rendezik meg a várhatóan méretes veszteséget hozó versenyt, melyet évről évre szeretnének továbbfejleszteni, közben bemutatni az útvonal menti régiók kulturális értékeit.

Ennek jegyében a kerékpárosok az útvonal mentén található látnivalókhoz is elzarándokolhatnak, és a nemzetközi kerékpáros szervezetekkel együttműködve dokumentálhatják is a megtett túra-kilométereket.

Az útvonalban történt legnagyobb változás, hogy a Pozsony és Győr közötti szakaszon Rajkánál kelnek át a határon a résztvevők, és a Szigetköz gyönyörű kulisszái között futhatnak.

A zárónapi, 21,09 km-es Budakeszi-Budapest (Tabán) táv maradt önálló félmaratoni verseny.

Kolonics-emlékfutás
A 2008-ban elhunyt kétszeres olimpiai bajnok kenus emlékére futó Bajnokok Csapatát az olimpiai és világbajnok Horváth Csaba, a 17-szeres világbajnok Csabai Edvin, az olimpiai bronzérmes, világbajnok Kozmann György, a világbajnok Beé István, az ifi világbajnok Németh Szabolcs és a paratriatlon-világbajnok Boronkay Péter alkotja.
A tervezett útvonal és a várható létszám

1. nap: Bécs-Pozsony (kb. 92 km)
2. nap: Pozsony-Győr (kb. 84 km)
3. nap: Győr-Tata (kb. 64 km)
4. nap: Tata-Budakeszi (kb. 60 km)
5. nap: Budakeszi-Budapest (kb. 21 km)

A jelenlegi adatok szerint 20 egyéni induló, 40-50 csapat és 80 kerékpáros indul, ami kb. 350-400 főt tesz ki, ehhez jön még az zárónapi félmaratonon futó mintegy 400 ember. Nevezni az utolsó pillanatig lehet, sőt bármelyik napon külön is lehet futni.

Az egyéni és váltóverseny dobogósait nemenként külön jutalmazzák, az összdíjazás 2.6 millió Ft.

A megújult futóverseny lelke az ismert ultramaratonista, Frank Tibor, aki a fő célnak a nagymúltú esemény elvesztett hitelének, a futók és közreműködők bizalmának visszaszerzését tartja.

Fank Tibor, a megújult verseny főszervezője

“Nem hagyjuk elveszni az értékeket”

– Az utolsó hír az, hogy nem a Kós Károly sétányra, hanem a Tabánba futnak be, illetve, hogy lesz verseny…

– A Naphegy tetején lévő sportpályán lesz a befutó, mert a Nagy Sándor neve alatt futó régi sorozat megbukott tavaly, ezért nem tudtuk a törvények szerint egy évvel az esemény előtt kérvényezni a Budapestre való befutást, illetve áthaladást. Próbálkoztunk az utolsó pillanatig, de végül át kellett helyeznünk a célt.

Folyamatosan kommunikáljuk, hogy lesz verseny, lehet jelentkezni, futni, az eseménnyel és a saját nevemmel sem játszom. A tavalyit két nappal a rajt előtt mondták le, nevezési díjakat nem fizettek vissza.

A futók bizalmatlanok, az a leggyakoribb kérdés, hogy „Biztos meg lesz tartva?”

– Mennyiben lesz ez más, mint a korábbiak?

– A legfőbb szempont: nem profitot akarunk termelni, versenyzőcentrikus lesz a viadal. Az elvesztett bizalom visszaszerzéséért folyamatosan lehet nevezni, még a helyszíneken is.

Az egyéni és váltók mellett idén párban is lehet futni, a napi távokat megfelezve. Lesznek bulicsapatok is, versenyértékelés és létszámkorlátozás nélkül, akár húszan is lehetnek egy név alatt.

– Említette, hogy nem profitorientált lesz a verseny. Hanem?

– Veszteséges. Nehéz az újrakezdés. 2012-ben már majd kerekedik a történet, és 2013-ban már egyensúlyba kerülhet. A lényeg, hogy ne hagyjuk elveszni a Bécs-Pozsony-Budapest futóverseny több évtizedes értékeit.

A szerény kerezek ellenére az egyéni- és váltó-kategóriák pénzdíjasak, illetve lesznek napi meglepetések is, ami egyelőre természetesen titok.

– Mi volt a legnehezebb az újjászervezés során?

– Újra csak azt tudom mondani, hogy a csúnyán eljátszott bizalom visszaszerzése. Nagy erőfeszítésünkbe került, hogy az osztrák társrendezőket megint csatasorba állítsuk. Ők is hónapokig készültek tavaly, erre puff, két nappal a rajt előtt lefújták az egészet.

A bizalmatlanság viszont csak addig fog tartani, amíg el nem rajtol a verseny, előbb-utóbb mindenki elfelejti majd a rossz tapasztalatokat.

– Nincs igazán ütős szponzor, veszteség lesz, ki állja a számlát?

– A Nagy Sportágválasztó házigazdái álltak a rendezvény mögé.

– Melyik lesz az idei viadal legemlékezetesebb része?

– Az új, szigetközi szakasz, mesés tájakon vezet majd az út. Remélem, az érintett települések is odateszik magukat. Követendő kezdeményezés lesz, a tataiak például külön helyi futást is szerveztek Agostyánra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik