Sport

Horrorbalesetben hunyt el az Indy 500 kétszeres bajnoka

Tizenöt autó rohant egymásba az IndyCar-sorozat Las Vegas-i versenyén, a brit Dan Wheldon életét vesztette.


Fotó: AFP

Az IndyCar autós gyorsasági sorozat vasárnapi futamán a 34 autóból álló mezőny mindössze néhány perccel korábban startolt, amikor a 12. körben két autó kereke összeért, s karambolt okozott. Tizenöt autó rohant egymásba, több kigyulladt, s a roncsok szanaszét repültek a pályán.

Dan Wheldon autója az ütközés erejétől a levegőbe repült, majd a biztonsági kerítésnek csapódott. Az 1999 óta Floridában élő brit versenyzőt életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba, de már nem tudtak rajta segíteni.

Az Indy 500 kétszeres bajnokának halálát okozó tömegbaleset:

Az espnf1.com internetes szaklap beszámolója szerint Wheldon volt az egyetlen pilóta, aki jelentkezett a szervezők által kihirdetett promóciós akcióhoz, mely szerint ötmillió dollárt kap az a versenyző, aki a rajtrács végéről indulva képes megnyerni a futamot.

Wheldon szombaton, az USA Today című napilap internetes oldalán vezetett blogjában azt írta, a verseny a nézők számára elképesztően szórakoztató lesz. “Semmi másról nem fog szólni, csak a tiszta szórakoztatásról” – idézett az espnf1.com a pilóta blogbejegyzéséből. “A bajnoki címért versengő Dario Franchitti és Will Power a mezőny közepéről, egymás mellől rajtol majd. Őszintén szólva úgy érzem, ha a futam elején elég gyors tudok lenni ahhoz, hogy utolérjem őket, akkor fantasztikus, szórakoztató verseny lesz. Sokan leszünk a pályán, szorosan egymás mögött, nem tudhatjuk, hogy ebből mi fog kisülni.”

A további három sérültet követelő tömegkarambolt követően a versenyt leállították, majd törölték. A versenyzők még visszatértek a pályára, hogy öt kört lassú menetben megtegyenek, így emlékezve elhunyt társukra.

“Olyan volt, mint valami brutális filmben” – idézte fel a történéseket Danica Patrick, az egyik induló. “A pálya tele volt alkatrészekkel, füst tört fel a kocsikból, lángoló autókat kellett kikerülnünk. Nem találok szavakat.”

A Forma-1-es világbajnok Lewis Hamilton – Wheldon honfitársa – ugyancsak megrendülten nyilatkozott: “Rendkívül szomorú ez a nap. Tragikus veszteség ért bennünket, egy fiatal kolléga távozott közülünk. Ezekben a nehéz időkben lélekben a családdal és a barátokkal vagyok.”

Wheldon 2005-ben és 2011-ben is megnyerte a legendás Indy 500-as versenyt, 2005-ben az IndyCar-sorozat bajnoki címét is megszerezte. A brit versenyző 33 éves volt, feleségét és két gyermekét hagyta hátra.

Az Indycar-sorozatban ez volt az első haláleset Paul Dana 2006-os balesete óta. A 2,4 km-es Las Vegas-i oválpályán az autók a 360 km/órás sebességet is elérik, emiatt több pilóta is aggodalmának adott hangot a futam előtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik