Sport

Tökéletes mérleggel csoportelsők női pólósaink

A magyar női vízilabda-válogatott legyőzte a szlovákokat, így százszázalékos mérleggel biztosította helyét a januári, hollandiai Eb-n.

A várakozásnak megfelelően fölényes – 16 gólos – győzelmet aratott szombaton  a magyar női vízilabda-válogatott a szlovákok legjobbjai ellen Budapesten, így Európa-bajnoki selejtezőcsoportjában elsőként végzett.

A négyesben – amelynek a német és a francia nemzeti együttes tagja még – a Kőér utcai párbaj tagjai kezdtek egymás ellen januárban, és az idegenbeli, amúgy Zsolnán játszott meccs 33-5-ös magyar sikere már kellőképpen érzékeltette az erőviszonyokat. Vagyis nem lehetett kérdés, ki nyeri a budapesti – csoportzáró – visszavágót, csupán az, hogy mennyivel.

Még azt a luxust is megengedhette a szövetségi kapitány, Merész András, hogy miközben ő alapcsapatával a kanadaiak meghívására az észak-amerikaiakkal edzőtáborozik a tengerentúlon, aközben – egyik segítője, Németh Zsolt irányításával – az egészen fiatal korosztály válogatottjai álljanak ki a szlovákokkal szemben. A nyári világbajnokságon is szerepeltek közül összesen három játékos maradt a szombati keretben, a kapus Gangl Edina mellett Menczinger Kata és Poszkoli Rita, s még egy rutinos pólós került be a társaságba Tomaskovics Eszter személyében, akinek rendbe jött makacs vállsérülése, rajtuk kívül seregnyi fiatal kapott játéklehetőséget.

A találkozót az északi szomszédok kezdték ugyan jobban, merthogy a hazai nyitógólt követően 2-1-re átvették a vezetést, ám ezzel el is lőtték a puskaporukat, ezután hosszú ideig csupa magyar találat következett. A lelkes ifjoncok 13-2-ig le sem álltak a gólok gyarapításával, hogy aztán újult erővel megint és megint bevegyék a vendégek kapuját. A szlovákok csupán a befejező negyedben tudtak valamelyest szépíteni az eredményen, 23-7 lett a vége.

Magyarország mind a hat mérkőzését megnyerve, tökéletes mérleggel végzett a kvartett élén, s készülhet a Merész-gárda immár Eindhovenre, ahol az Európa-bajnokság első öt helyének egyikén kell végeznie ahhoz, hogy kiharcolja a tavaszi olimpiai selejtezőn való indulás jogát. Londonba ugyanis a kontinensviadalt követően még külön kvótaszerző  tornán helytállva tud csak kijutni a válogatott.

Eredmény – nő vízilabda Eb-selejtező
Magyarország-Szlovákia 23-7 (6-2, 8-1, 5-0, 4-4)
A magyar góldobók: Poszkoli Rita, Csabai Dóra, Dombrádi Fruzsina 4-4, Polák Zsófia, Miklós Dóra 3-3, Menczinger Kata, Farkas Kata 2-2, Dalmády Petra 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik