Sport

Berki: címvédés és nemhivatalos kvóta

Berki Krisztián megvédte világbajnoki címét lólengésben, és a magyar csapat számításai szerint megszerezte az olimpiai kvótát.

Berki Krisztián nagy napra ébredt a felkelő nap országában. Sok munka, sikerek, lemondások, nagy csalódások után végre elérhető távolságba került az olimpiai kvóta, amit a kvalifikációs rendszer annyira megnehezített a számára.

A vb-címvédő Berki a legjobb eredménnyel került be a lólengés döntőjébe, ahol dobogón kellett végeznie ahhoz, hogy meglegyen a kvóta – ha megvan a nyújtón és gyűrűn az összes tornász által elért pontszám 85 százaléka.

A magyar küldöttség szerint megvan, de hivatalosan a szerenkénti döntő napjáig nem hirdették ezt ki.

Berkin kívül a nyolcadik helyen bekerült Hidvégi Vidért is szoríthattunk.

A lólengés döntője ideges gyakorlatokat és rengeteg hibát hozott. Az ötödikklnt szerhez lépő Hidvégi Vid egy kisebb rontást vétett, ettől eltekintve szép gyakorlatot mutatott be.

Aztán következett Berki Krisztián, aki a tőle megszokott, magas színvonalú produkcióval rukkolt elő, és nagy fölénnyel megvédte világbajnoki címét, és ha még nem is hivatalosan, de megszerezte a londoni olimpiai indulás jogát.

Hidvégi minimális különbséggel maradt csak le a dobogóról.

“Volt egy kicsi hibám, de téthelyzetben meg tudtam csinálni a gyakorlatomat, ráadásul egy nehezített leugrással, amit az Eb óta építettünk be. Persze bosszankodhatnék azon, hogy 66 ezreden múlt a bronzérem, de őszintén szólva az érmet simán becseréltem volna az olimpiai kvótára, amit ezek után januárban a londoni tesztversenyen egyéni összetettben szeretnék megszerezni” – nyilatkozta Hídvégi.

“Óriási teher volt rajtunk, mi már egyszer lemaradtunk az olimpiáról, úgyhogy ez tudjuk, mit jelent. De hála az égnek, Krisztián fantasztikus teljesítményt nyújtott, minden energiájával a gyakorlatra összepontosított. Kívülről úgy láttam, hogy a közepén nagyon elfáradt, de végig tudta csinálni, minden energiáját beleadta, ezért lett világbajnok.

Vidnek is nagyon örülök, kiválóan megállta a helyét élete első vb-fináléjában, nagyon jó teljesítményt nyújtott. Összességében mind a kettőjükkel rendkívül elégedett vagyok” – összegzett Kovács István, a férfiválogatott vezetőedzője.

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, aki a helyszínen követte nyomon a döntőt, ekképpen látta:

“Berki fantasztikus teljesítményt nyújtott. Nagyon boldog vagyok, hiszen a vb-arany mellett az olimpiai kvóta is megvan, úgyhogy nyugodtan készülhet Londonra, ahol nagyot alkothat.

Vid megérdemelte volna a bronzot, ezáltal az olimpiai kvótát is, de sejthető volt, hogy a bírók egy országból két versenyzőt nem engednek fel a dobogóra. Mindenesetre az én örömöm is óriási!”

“Fantasztikus volt ez az egész! Krisztiánon láttam a gyakorlat előtt, hogy ideges, pedig ez nem jellemző rá. De tudtam, hogy megcsinálja. Vidnek is nagyon örülök, nagyon jó gyakorlatot mutatott be, és ő is bekerült a teljes körforgásba, a világ elitjébe.

Azt a 66 ezredpontot én is nagyon sajnálom, de éppen Berki egyik legnagyobb ellenfelét, az angolt Smith-t kellett volna megvernie, ez pedig várható volt, hogy nem fog menni” – mondta Magyar Zoltán, a honi sportági szövetség elnöke.

A magyarok számára ezzel véget ért a torna-vb, a Berki, Hídvégi, Rácz Attila, Vlacsil Attila, Babos Ádám és Kállai Zoltán összeállítású férfi válogatott a 21., a Divéky Luca, Böczögő Dorina, Sheppard Austin, Lónai Hajnalka, Gombás Laura, Szabadfi Szilvia, Nagy Orsolya alkotta női együttes pedig 20. lett a csapatok versenyében.

Berki Krisztián vb-aranyat érő gyakorlata Tokióban:

Eredmény – tornász világbajnokság, Tokió
Szerenkénti dőntő, lólengés:
1. Berki Krisztián 15.833 pont
2. Cyril Tommasone (francia) 15.266 pont
3. Louis Smith (brit) 15.066 pont
4. Hidvégi Vid 15.000 pont

Ajánlott videó

Olvasói sztorik