Sport

A vb-döntőben kapott ki férfi párbajtőrcsapatunk

Nem bírt a franciákkal, így ezüstérmet nyert a magyar férfi párbajtőrcsapat a cataniai vívó-világbajnokságon.

Az Imre Géza, Boczkó Gábor, Somfai Péter és Szényi Péter alkotta együttes Üzbegisztán, Venezuela és Kína legyőzésével jutott az elődöntőbe, ahol az addig bravúrt bravúrra halmozó – a tavaly ezüstérmes amerikaiakat és a cataniai egyéni vb-győztessel, illetve a pekingi olimpiai bajnokkal felálló olaszokat búcsúztató – svájciakat simán intézték el a mieink.

Somfai Péter nagyon összeszedte magát a kínaiak elleni harmadik asszója után – melyben sok tust kapott -, és 3-0-s előnnyel adta át a helyet Boczkó Gábornak, aki ugyanennyit tett hozzá. Imre Géza 6-0-nál ment föl a pástra, kapott egy tust, aztán kiderült hogy mégse, mert a fegyvere nem “szólalt meg”, azaz nem jelzett, így visszavonták a svájciak találatát. Aztán egy együttesből az ellenfél megszerezte első pontját (7-1), de ettől sem változott alapvetően a helyzet, még azzal együtt sem, hogy Imre ezt az asszót 2-1-re elvesztette.

A folytatásban újabb magyar győzelmek jöttek, a svájciaknak semmi sem sikerült, és egy idő után már nem is volt kedvük vívni. Jellemző, hogy az első és a második, majd az ötödik asszóban is egy perccel a vívóidő lejárta előtt jelezte a páston lévő svájci párbajtőröző, hogy a maga részéről befejezné, csak állt passzívan, és mivel a magyaroknak kedvező volt az állás, ők sem mentek előre, így mindannyiszor következhetett az újabb pár. Nyolc összecsapás után 40-19 volt az állás, így Boczkó és Heinzer akció nélkül, egy-egyet lépve, együttes találatokkal igyekezett elérni, hogy minél hamarabb összejöjjön a 45 tus, ami a mérkőzés végét jelentette. A csapat negyedik tagja, Szényi Péter nem vívott.


A döntőben a régi rivális, egyben címvédő franciákkal találkoztak a magyarok
, akikkel szemben az elmúlt években rend szerint alulmaradtak. Legutóbb idén, a sheffieldi Európa-bajnokság fináléjában kaptak ki tőlük.

Ezúttal egészen az utolsó asszóig kiélezett volt a küzdelem, bár a franciák nyolc tussal, 45-37-re nyertek, a különbség csak a legvégére nőtt meg. Boczkó az elején 4-3-ra verte Lucenay-t, Imre 7-6-ra kikapott Grumier-től, Somfai viszont a Gustin elleni 2-0-s győzelemmel magyar előnnyel zárta az első kört. Ezután Imre 8-8-at csinált Lucenay-vel, Boczkó viszont beleszaladt egy 6-2-es vereségbe Gustinnel szemben, Somfai pedig 6-5-re kikapott Grumier-től (27-30).

Imre újabb pástra lépésekor is nőtt először a különbség, aztán a magyar párbajtőröző magára talált, és 29-33-ról 35-34-re fordított Gustin ellen. A következő asszóban azonban megint fordult a kocka, Lucenay 3-0-ra verte Somfait, így Boczkó 35-37-nél lépett pástra Grumier-vel szemben. Az utolsó párharcban a franciának jöttek be az első akciói, így tovább nőtt a különbség, és az idő előrehaladtával egyre kevesebb esély volt a felzárkózásra. Sőt, Grumier élt a helyzeti előnyével, és győzelemhez segítette csapatát.

A magyar férfi párbajtőrcsapat (amely pekingi olimpia óta minden Eb-n és vb-n érmes volt) a mieink első dobogós helyezését harcolta ki a szicíliai vb-n.

Az egyéniben is legnépesebb mezőnyt felvonultató férfi párbajtőr szakág a csapatversenyben is rekorder, annak ellenére indult 41 válogatott, hogy a londoni olimpián ez a szám nem szerepel a programban.

Eredmények – férfi párbajtőr, csapatverseny
Elődöntő:
Franciaország-Koreai Köztársaság 45-31
Magyarország-Svájc 45-23
(Boczkó plusz 9, Imre plusz 8, Somfai plusz 5)
A 3. helyért:
Svájc-Koreai Köztársaság 15-14
Döntő:
Franciaország-Magyarország 45-37
(Imre plusz 3, Somfai mínusz 2, Boczkó mínusz 9)

A végeredmény:
1. Franciaország (Gauthier Grumier, Jean-Michel Lucenay, Ronan Gustin, Yannick Borel)
2. Magyarország (Imre Géza, Boczkó Gábor, Somfai Péter, Szényi Péter)
3. Svájc (Fabia Kauter, Benjamin Steffen, Max Heinzer, Florian Staub)

—————————————————————————————————-
“Vívással szerettem volna nyerni, nem bekkeléssel. Amikor másodszor felmentem a pástra, tovább akartam növelni az előnyt, csak pontatlan voltam, amint az utolsó asszóban is – mondta Boczkó Gábor az elvesztett döntő után. – Hosszú volt a nap, fizikálisan és mentálisan is elfáradtam a végére. Azt hittem, hogy mindhárom asszómat meg tudom nyerni, ahogy az Eb-n is történt. Szinte biztos voltam a győzelmünkben, annyira együtt volt és annyira jól vívott a csapat. Mondhatom, hogy fix egyesre vettem a döntőt. Sajnálom, hogy rajtam ment el az utolsó mérkőzés. Ez a többieket nem vigasztalja, de annyiban tiszta a lelkiismeretem, hogy jót akartam, vívással szerettem volna tusokat adni. Nem megőrizni akartam az előnyt, hanem tovább növelni a közepén.”
“Fegyelmezettek voltunk egész nap, mindenki hozta az asszóit, s ha valaki ki is kapott, általában csak egy-két tussal, és akkor más ki tudta segíteni a csapatot – kezdte összegzését Imre Géza. – Úgy álltunk fel a franciák ellen, hogy most elkaphatjuk őket, és úgy érzem, elég közel is álltunk ehhez. Sajnos a vége elment, de volt esélyünk a győzelemre.”
“Talán aláírtuk volna reggel ezt az eredményt, de amikor az ember látja, hogy jól megy a vívás, egyre többre vágyik – fogalmazott felvetésre reagálva Somfai Péter. – Az ezüstérmet is meg kell nyerni, így elégedett vagyok.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik