Sport

A női tőrcsapat az 5., a férfi kardcsapat a 6. helyen végzett

A negyeddöntős vereségek után éremért már nem küzdhettek a magyarok a cataniai vívó-világbajnokság pénteki napján.

Miután a legjobb nyolc között női tőrözőink után férfi kardcsapatunk is vereséget szenvedett, a magyarok mindkét számban az 5-8. helyért vívhattak az olaszországi vb-n.

A magyar női tőrválogatott (Mohamed Aida, Varga Gabriella, Knapek Edina, Kreiss Fanny) a házigazdától elszenvedett nyolcaddöntős vereség után simán, 24 tussal verte a kanadaiakat. Az észak-amerikaiak – akik a 16 között meglepetésre legyőzték az olimpiai kvalifikáció szempontjából komoly ellenfélnek számító németeket – nem fejtettek ki különösebb ellenállást, a kilenc asszóból egyet sem nyertek meg, míg Knapek, Varga és Mohamed is jól és eredményesen vívott.

A magyar csapat végül utolsó mérkőzését is megnyerte a franciák ellen, ezzel az ötödik helyen végzett. Az összecsapás nehezen indult, de aztán a harmadik asszójában Kreiss és Knapek is nagyon eredményesen vívott, így Mohamed utolsóként 12 tusnyi előnnyel, 40-28-nál mehetett fel a pástra Maitrejean ellen. A francia, aki egyéniben búcsúztatta őt, egyre másra adta a találatokat, de jó darabig így sem forgott veszélyben a győzelem. Aztán 43-43-nál már mindenki rendkívül feszült volt a magyar táborban, ám akkor végre Mohamed is betalált, a hátralévő néhány másodpercben pedig már nem változott a helyzet.

A francia csapat elleni győzelem azért volt fontos, mert éppen ez az egyik, amelyikkel nagy harcban van/lesz a magyar válogatott az olimpiai részvételért.

A döntőben nagy küzdelemben, egyetlen tussal verve az esélyesebb, címvédő olaszokat az oroszok diadalmaskodtak.

A női tőrözőkhöz hasonlóan a férfi kardválogatott (Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Lontay Balázs, Nemcsik Zsolt) is megnyerte első összecsapását az 5-8. helyekért zajló küzdelemben. Fontos volt az ukránok legyőzése, mert az olimpiai kvótaszerzésben veszélyesek lehetnek a magyarokra.

A mieink jól kezdtek, Decsi 5-0-ra nyerte asszóját, majd Szilágyi pástra lépésekor, már 8-0 és 9-1 is volt az állás. Aztán hamar csökkent a különbség, amely 35-35-nél el is tűnt. Feszült volt az összecsapás vége, Szilágyi 40-38-nál állt fel Jagodával szemben, az ukrán felzárkózott, 41-41-et, 43-43-at és 44-44-et is mutatott az eredményjelző. Az utolsónak hitt akciónál a magyar tábor már szinte a győzelmet ünnepelte, az asszóvezető azonban nem ítélt találatot. Ezt többen vitatták, így Kovács Tamás szövetségi kapitány is, ám nem volt mit tenni, következett az újabb összecsapás. Szilágyi elkezdett hátrálni, de szorult helyzetében egy gyors csuklóvágással megszerezte a szükséges 45. tust.

A magyar csapat végül a hatodik helyen zárt, miután utolsó mérkőzésén öttusos vereséget szenvedett a románoktól. Korántsem voltunk esélytelenek az utóbbi években eredményes román együttessel szemben, az összecsapás közepén többnyire vezettek is a mieink, a vége viszont nem sikerült: a nyolcadik párban Decsi, a kilencedikben Szilágyi kapott ki, az ekkor összeszedett mínusz hét tus pedig a győzelembe került.

A kvalifikációs ranglistán az élcsoporthoz tartozó románok győzelme nem befolyásolja jelentősen a magyarok helyzetét, akiknek valószínűleg az ukrán-francia kettőssel kell majd megküzdeniük az olimpiai részvételért. Az egyéves selejtezős periódus március végén zárul.

A magyarokat a negyeddöntőben legyőző orosz válogatott végül megvédte címét a világbajnokságon.

Eredmények – vívó-vb
Női tőr, csapatverseny
Az 5-8. helyért:
Magyarország-Kanada 45-21
(Varga plusz 11, Mohamed plusz 9, Knapek plusz 4, Kreiss nem vívott)
Franciaország-Egyesült Államok 45-39
Az 5. helyért:
Magyarország-Franciaország 44-43
(Kreiss plusz 4, Knapek plusz 3, Varga 0, Mohamed mínusz 6)
A végeredmény:
1. Oroszország (Jevgenyija Lamonova, Ajda Sanyajeva, Anna Deriglazova, Larisza Korobejnyikova)
2. Olaszország (Valentina Vezzali, Elisa Di Francisca, Arianna Errigo, Ilaria Salvatori)
3. Koreai Köztársaság (Nam Hjun Hi, Li Hje Szun, Jeon Hi Szuk, Jung Gil Ok)
…5. Magyarország (Mohamed Aida, Varga Gabriella, Knapek Edina, Kreiss Fanny)

A versenyben 22 csapat indult.

Férfi kard, csapatverseny
Az 5-8. helyért:
Magyarország-Ukrajna 45-44
(Decsi plusz 3, Szilágyi 0, Lontay mínusz 2, Nemcsik nem vívott)
Románia-Egyesült Államok 45-41
Az 5. helyért:
Románia-Magyarország 45-40
(Lontay 0, Decsi mínusz 2, Szilágyi mínusz 3, Nemcsik nem vívott)
A végeredmény:
1. Oroszország (Alekszej Jakimenko, Venjamin Resetnyikov, Nyikolaj Kovaljov, Pavel Bikov)
2. Fehéroroszország (Dmitrij Lapkesz, Valerij Prijemka, Aliakszandr Bujkevics, Aliakszej Lihaucseszkij)
3. Olaszország (Aldo Montano, Diego Occhiuzzi, Giampiero Pastore, Luigi Tarantino)
…6. Magyarország (Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Lontay Balázs, Nemcsik Zsolt)
A versenyben 27 csapat indult.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik