Sport

Hidvégi Vid: a cél egy szép gyakorlat

Berki Krisztián mellett még egy magyar tornász ott lesz a tokiói vb lólengés fináléjában. Hidvégi Videt kérdeztük az esélyekről.

A KSI tornásza nyolcadikként jutott a döntőbe. Az Európa-bajnokságon negyedik lett Laufer Béla tanítványa, most értelemszerűen nehezebb lesz a dolga a fináléban.

– Milyenek a körülmények Tokióban? A japánok precízek, mint mindig?

– A körülmények minden szempontból optimálisak, nagyon felkészülten várták a japánok ezt a világbajnokságot. A delegáció összes tagja egy hotelben, egy szinten lakik, egymás melletti szobákban. Rajtunk kivül még sok más küldöttség választotta ezt a szállodát. Személy szerint Kállai Zoltán kollégával vagyok egy szobában :) A hotelban eszünk reggel, ebéd és vacsora alkalmával is. Sajnos ezek az éttermek ugyanazokat az ételeket kínálják minden nap, mindegyik étkezés során. Ez nem túl kellemes, hiszen itt vagyunk már lassan két hete. Ez a monotonitást segíti elő, sajnos.

– Egy tornásznak is kell figyelnie a világeseményen a megfelelő étkezésre?

– Természetesen, persze alkatfüggő, hogy mennyire. Én szerencsés vagyok, mert a súlyommal nem szokott probléma lenni akármennyit eszem, nekem csak arra kell figyelnem, hogy a tápértékek szintje elérje a megfelelőt. Gondolok itt a vitaminok, az ásványi anyagok, a szénhidrát és a fehérje összetételre.


– Gyorsan megszoktátok az átállást? El tudtok lógni valahová a kötelező edzések után?

– Az átállás nem volt túl gyors, méghozzá az edzések miatt, amelyeknél előre meg voltak adva percre pontosan, mikor hol lesznek. Egy hét után is volt olyan nap, amikor későn feküdtünk, de ebbe beleszólt az is, hogy a selejtező során mi az esti fordulóban szerepeltünk, így az edzéseinket is eszerint osztották be. Emiatt az egész napunk eltolódott.

– Bejutottál a döntőbe, a nyolcadik helyen. Mennyire vagy elégedett magaddal?

– Köszönöm, elégedett vagyok. Elsődleges célom az volt, hogy összetettben a csapatban első legyek, ezzel kivívva a jogot az indulásra a januári tesztversenyre, ahol lehetőségem lesz majd összetettben olimpiai kvótát szerezni. Egy kicsit kevésbé szerény cél a lódöntő volt, így az EB 4. helye után. Ez is sikerült! Úgyhogy szeretnék magammal még elégedettebb lenni szombaton a döntő után.

– Berki Krisztiánnal milyen a kapcsolatod jelenleg? Tudtok segíteni egymásnak a felkészülésben?

– Mivel döntőbe kerültünk mindketten, Krisztiánnal mi vagyunk ketten azok, akik az eddig megszokott termekben, naponta kettőt edzünk. Ez persze még jobban összekovácsol minket, és elég nagy segítség a jelenléte, igazi támogatás, hogy a csapattársammal kell ezeken az izgalmas napokon túljutnom.

Itt még az Európa-bajnokság döntőjében:

– Hogyan lehet belőled olimpiai résztvevő?

– Leginkább a korábban említett út a járható vagy a Berki-féle módszer. Ez azt feltételezi, hogy érmet szerezzek szombaton. A másik két szeren 85 százalékos átlagot kell nyújtani az adott szerek pontjainak átlagából. Hatszeres tornász lévén nekem ez nem okoz problémát, és már túl is teljesítettem, de tudjuk, hogy ez a könnyebbik része a dolognak…

– Mit gondolsz, mi történik majd a szombati döntőben?

– A döntők kimenetelét nagyon nehéz megjósolni, én sem tartozom azokhoz, akik képesek erre. Egyetlen célom, hogy az edzésekhez igazodva szépen megcsináljam a gyakorlatomat, a többi a bírók dolga.

Berki Krisztián is nyugodtan edz
A fináléba a legjobb eredménnyel bejutott Berki Krisztián bokája továbbra sem tökéletes, ám ez nem zavarja a tréningek során.
“Igazából nincs semmi gond, úgy érzem, minden rendben. A bokám változatlan, de egyáltalán nem okoz gondot, jól mennek az edzések” – fogalmazott Berki, aki a magyar csapat számítása szerint londoni kvótát szerez, ha szombaton dobogós lesz.
A magyar küldöttség szerint Berki elérte azt a bizonyos 85 százalékot, így már csak érmet kell szereznie az olimpiához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik