Sport

Csapó ügyvédje szerint a vád értelmezhetetlen

Megszólalt a bűnsegédként vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsított olimpiai bajnok ügyvédje, Futó Barnabás.


Fotó: László Szabolcs

Most novemberben lesz négy éve, hogy Antal Attila, a BKV egykori vezérigazgatója és Csapó Gábor vízilabdázó olimpiai bajnok vállalkozói szerződést kötöttek egymással.

A BKV 2,8 millió forintot fizetett azért, hogy a Csapó Bt. az általa bérelt uszodában egy éven keresztül molinón népszerűsítse a közlekedési vállalatot. Ez a szerződés is része annak a 45 ezer oldalnyi vádiratnak, amelyet a Központi Nyomozó Főügyészség a múlt héten lezárt, és amely alapja lesz a Hagyó-ügyben folytatott bírósági eljárásnak. A BKV-botrányban 21 embert gyanúsítanak.

Az üggyel kapcsolatban felmerül, hogy miért éppen most robbant a bomba, amikor évek óta ismert tényekről van szó. A Népszabadság 2010. március 24-i számában például, a Regőczi Miklóssal, a BKV volt beszerzési vezérigazgató-helyettesével készített interjúban olvashattuk az alábbiakat:

„– Balogh Zsolt (a BKV volt vezérigazgatója – a szerk.) szerint a BKV-t felügyelő politikusok olykor konkrét céglistákkal álltak elő. Eljutott önhöz ilyen?

– Nem kaptam konkrét listákat. Egyedi kérésekre volt példa, mint mondtam, két-háromhetente. Ilyen volt a Csapó Bt. ügye. Lelovics Ottó, Hagyó kommunikációs igazgatója kérte, hogy Csapó Gábor vízilabda-iskolájának adjunk valahogy pénzt. Így kötöttünk velük reklámszerződést.”

Honlapunk kiderítette, hogy a BKV Zrt. Belső Kontroll Igazgatósága már két és fél éve vizsgálatot folytatott, amelynek alapján tizenhárom cég szerződésével kapcsolatban merült fel gyanú, hogy törvényellenesek. A cégeket Kocsis István akkori vezérigazgató már 2009-ben feljelentette a BRFK-n, és átküldte a vizsgálati anyagot is a rendőrségre.

A Csapó Bt. reklámfelület biztosítására kapott 2008. január 31. és 2008. december 31. között 2 és fél millió forintot. (A szerdai Index-cikkben 2,8 millió forintról van szó – a szerk.) Ez alapján egy vízilabda-iskola felszerelésén megjelentették a BKV logóját, valamint táblákat és molinókat helyeztek el. Teljesítési igazolásokat azonban nem találtak az ellenőrök, a számlákat nem a szerződésnek megfelelő időben állították ki, a reklámozást nem ellenőrizték, és versenyeztetés nem volt.

Csapó nem, az ügyvédje nyilatkozik

Természetesen felhívtuk Csapó Gábort, de az olimpiai bajnok nem kívánta kommentálni a történteket. Futó Barnabás, Csapó ügyvédje viszont készséggel nyilatkozott.

„Valóban nem mai keletű az ügy, nekünk 2010. október 26. óta van tudomásunk arról, hogy védencemet meggyanúsította a Központi Nyomozó Főügyészség. Ez ellen panasszal éltünk, amelyre pár hónappal később érkezett válasz, most pedig értesítés arról, hogy lezárták a 45 ezer oldalnyi nyomozati iratot” – mondta Futó Barnabás.
Egy ilyen gigantikus méretű nyomozati irattal kapcsolatban felmerül a kérdés, vajon miként lehetséges ennek a feldolgozása.

„CD-n kaptuk meg a nyomozati iratot, s a megfelelő szó beütése után a keresőprogramba a számítógép kidobta azokat a részeket, amelyek védencemmel kapcsolatosak. A vádirat elenyésző töredékéről van szó” – magyarázta az ügyvéd. Aki hozzátette, hogy a Csapó Gábor elleni vádemelés mellőzését és az eljárás megszüntetését kéri.

Futó Barnabás: “A reklám szükségességét nem Csapó Gábor dönti el”

„A nyomozati iratban az áll, hogy védencemnek tudnia kellett volna arról, hogy a BKV-nak nincs szüksége erre a reklámra, mármint az uszodában kifüggesztett molinóra. Ezzel kapcsolatban az a jogi álláspontom, hogy a reklám szükségességét nem Csapó Gábor dönti el. Következésképpen a vád számomra értelmezhetetlen, egyszersmind fogalmilag kizárt. Az egyébként nem igaz, hogy a nyomozók nem találtak volna teljesítésigazolást. A teljesítésről dokumentumokkal rendelkezünk” – szögezte le Futó Barnabás.

Az ügyvéd a felvetésre, miszerint lobbiztak Csapó és vízilabda-iskolája érdekében a volt BKV-vezérnél, így reagált.
„Nincs tudomásom erről, de ha volt is, ebben nincs semmi törvénytelen, a reklámszerződések már csak így szoktak születni.”

Hagyó és Csapó a szinkronúszó-szövetségben

A hatóságnak múlt péntektől számítva hatvan napja van arra, hogy vádat emeljen – Futó ennek mellőzését indítványozta -, utána pedig a bíróságnak – mivel a Hagyó-ügy kiemelt fontosságú – három hónapon belül meg kell tartania az első tárgyalást.

Hagyó Miklós és Csapó Gábor egyébként a Magyar Szinkronúszó Szövetségben is együtt tevékenykedtek. A szövetségnek 2007-től 2010 elejéig Hagyó volt az elnöke, Csapó az egyik elnökségi tagja. Erről a bő két évről a szövetség honlapján így emlékeztek meg akkor (tavaly februárban), amikor közölték, hogy Hagyó lemond elnöki posztjáról, s vele együtt Csapó is távozik.

„Tény és való, hogy a hazai szinkronúszók legszebb két évüket köszönhették Hagyó Miklós irányításának. A lehető legjobb körülmények között készültek, (komolyabb) adósságok nélkül tudtak működni, és komoly szponzorációs hátteret is kaptak. Ennek a szép időszaknak sajnos, vége.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik