Sport

Boczkó Gábor azonnal, Imre a nyolc között esett ki

A cataniai vívó-vb-n a férfi párbajtőrözők között egyedül Imre Géza jutott tovább az első fordulóból, ő a negyeddöntőig jutott.

Boczkó Gábor ugyan két tiszta találattal kezdett Soren Thompson ellen, de az amerikai gyorsan egyenlített, majd két-három tussal elhúzott, ettől kezdve pedig nagyon türelmesen és taktikusan vívott, a magyar párbajtőröző sehogyan sem talált rajta fogást. Az utolsó percben, amikor Boczkónak már mennie kellett előre, tovább nőtt a különbség.

“Jól kezdtem, próbáltam ugyanazt folytatni, de valahogy egyre jobban ment el az érzés” – nyilatkozott Boczkó Gábor Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes.

“Hullámvölgybe kerültem, aztán elkezdtem visszakapaszkodni, úgy éreztem, hogy a tusok, amiket adok, könnyen jönnek, aztán az egyik akciómnál, amit csuklóra akartam befejezni, én kaptam találatot, és megint elölről kellett kezdenem mindent. A vége felé fel kellett adnom a biztonságos vívást, megnyíltam, emiatt lett ilyen nagy különbségű a vereség.

Egyébként egyáltalán nem rossz vívóról van szó, nem is értem, hogyan kerülhetett ilyen hátra a táblán. Ezzel együtt ilyen szintű ellenfelet meg kell verni, de ezt most elrontottam, rosszul vívtam” – mondta Boczkó, aki hozzátette, hosszabb időszakra lesz szüksége ahhoz, hogy feldolgozza a történteket.

A vereség azért különösen kellemetlen, mert a világbajnokságon nagyon sok pontot lehetett volna szerezni az olimpiai kvótaszerzésért, és a férfi párbajtőrözőknek csak egyéniben van erre lehetőségük, mivel nem rendeznek számukra csapatversenyt Londonban.

Imre Géza menetelt
Az utolsó esélyét megragadva nyerte meg harmadik asszóját Imre Géza a férfi párbajtőrözők szerdai versenyében, a cataniai vívó-világbajnokságon, ezzel a legjobb nyolc közé került.
Hugues Boisvert-Simard ellen sokáig nem történt semmi különös, egy ide-egy oda rendszer szerint estek a találatok, két tus különbség a hajráig nem alakult ki. Akkor azonban a kanadai ellépett – pedig a mérkőzés jelentős részében inkább Imre vezetett -, és 12-14-nél nagyon kevés esély látszott a győzelem kiharcolására.
A magyar párbajtőröző azonban megtette azt, amire addig nem volt képes, egymás után egylámpás tusokat adott – mégpedig hármat -, ezzel a negyeddöntőbe jutott.
Korábban a 32 között is egyetlen tussal győzött Imre, így életben tartotta érmes reményeinket a párbajtőrözőknél.
Végül aztán ez nem jött össze, mert a 8 között egy hazai vívótól kikapott, és végül a 6. helyen végzett.
“Talán furcsa, hogy ezt mondom, de az igazat megvallva, egész nap nem ment igazán a vívás. Nem jöttek azok a finom tusok, amik máskor szoktak jönni. Fizikálisan, akaratból jutottam el idáig – mondta Imre a vesztes negyeddöntős összecsapása után. – Úgy gondolom, hogy jó ágra kerültem, az év során kivívtam magamnak ezt a lehetőséget, úgy éreztem, van esélyem az éremszerzésre. Nem lehetek elégedett, de a nyolc közé kerülés az olimpia szempontjából mindenképpen értékes. A negyeddöntőben már az első tusnál begörcsölt a karom, alig bírtam fogni a fegyvert, gondolkodtam, hogy mikor kérjem ki az időt, de 1-5-nél már nem volt min tanakodni. A baj csak az volt, hogy görcsre nem lehet hivatkozni, ki kellett találni, milyen okkal kérhetek időt. Az olasz fiú motivált volt, innen Cataniából származik, nyilván bizonyítani akart, meg visszavágni nekem, mert év közben egyszer egy tussal megvertem.”
A 36 éves magyar versenyző szerint az olimpiai kvalifikációs versengésben segít neki a vb-negyeddöntő elérése, ám ebben a tekintetben még szerencsésebben is alakulhatott volna számára a viadal:
“Én úgy számoltam, hogy a 13. helyen álltam a kvalifikációs sorrendben a vb-előtt, de három olasz is volt előttem, közülük egy kiesik, így az utolsó biztos bejutó hely volt az enyém. Most stabilizáltam valamennyire a pozíciómat, talán előre is léptem, de persze majd ki kell számolni, mennyiben változott a sorrend. A kvalifikációnak még nincs vége, januártól Világkupa-versenyek következnek. Az én szempontomból nézve jobb lett volna, ha az erős nemzetekből többen kerülnek be az első nyolc közé a vb-n, mert akkor esetleg egymást ütik majd ki a végén. Kevésbé szerencsés, ha több ország vívói alkotják az élcsoportot.”
A 64 között:
Imre Géza -Ahmed el-Sagir (egyiptomi) 15-9
A 32 között:
Imre Géza – Sturla Torkildsen (norvég) 15-14
A 16 között:
Imre Géza – Hugues Boisvert-Simard (kanadai) 15-14
A 8 között:
Paolo Pizzo (olasz)-Imre Géza 15-11


Somfai Péter
ugyanakkor kikapott a norvég színekben szereplő Bartosz Piaseckitől, aki szinte végig vezetett ellene.

Az Universiade-győztes Szényi Péter nem került fel a főtáblára a selejtezőből.

Az aranyérmet a negyeddöntőben Imre Gézát legyőző olasz Paolo Pizzo szerezte meg, miután a fináléban 15-13-ra legyőzte a holland Bas Verwijlent.

Eredmények – férfi párbajtőr, 1. forduló
Soren Thompson (amerikai) – Boczkó Gábor 15-9
Bartosz Piasecki (norvég) – Somfai Péter 15-11
A végeredmény:
1. Paolo Pizzo (Olaszország)
2. Bas Verwijlen (Hollandia)
3. Fabian Kauter (Svájc) és Park Kjung Du (Koreai Köztársaság)
…6. Imre Géza
…33. Boczkó Gábor
…42. Somfai Péter
…97. Szényi Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik