Sport

Szilágyi Áron a negyeddöntőben búcsúzott

Szilágyi Áron a hatodik helyen végzett a férfi kardozók között a cataniai vívó-világbajnokságon.

A 64-es főtáblán négy magyar kardozó, Szilágyi, Nemcsik Zsolt, Lontay Balázs és Decsi Tamás lépett pástra, a 32-be Nemcsik és Szilágyi jutott be.

Ott az elmúlt évtized legsikeresebb magyar kardozója, Nemcsik Zsolt egy tussal kikapott az olasz Diego Occhiuzzitól, szilágyi viszont magabiztosan verte kínai ellenfelét.

A magyar kardozó a nyolcaddöntőben akadt első komoly ellenfelére a francia Julien Pillet személyében, a gall vívó jobban kezdett, de a Szilágyi gyorsan kiismerte ellenfelét és 15-10-re győzött, ezzel bekerült a nyolc közé.

Szilágyit már csak egy asszó választotta el a biztos éremtől, és jól is kezdte a negyeddöntőt a német Nicolas Limbach ellen, már 4-0-ra is vezetett. A német a mérkőzés felénél átvette a vezetést és végül 15-10-re legyőzte a magyar kardozót, aki a 6. helyen zárta a vb egyéni versenyét, csakúgy, mint az előző világbajnokságot.

“Azt mondtam a világbajnokság előtt, hogy éremért jövök, de már akkor sem leszek csalódott, ha az első nyolc közé bekerülök – nyilatkozta Szilágyi. – Ha figyelembe vesszük, hogy attól a Limbachtól kaptam ki a negyeddöntőben, aki tavalyelőtt első, tavaly pedig második volt, nekem meg általában nehezen megy ellene, akkor még inkább nem vagyok csalódott.

Elemeztük a vívását, azért is estem neki az elején, de tudtuk, hogy egy akcióval nem lehet őt megverni, egy idő után átvette a kezdeményezést és utána már ő irányított. Legközelebb talán már megverem, akár az olimpián.”

“Nagyon jó eredmény ez a hatodik hely Árontól, már csak azért is, mert még csak 21 éves – vélekedett Kovács Tamás szövetségi kapitány. – Meg kell tanulni Limbach ellen vívni. Áron már ott van az olimpián, a mostani helyezésével annyi pontot kap, hogy szinte száz százalék a részvétele, de persze reméljük, hogy nem így lesz ott Londonban, hanem a csapattal” – utalt arra a szakvezető, hogy a legfontosabb az lenne, ha a kardválogatott biztosítaná a helyét a játékokon.

Limbach végül a döntőben kapott ki, miután a 2004-ben olimpiai bajnok olasz Aldo Montano 15-13-ra verte, megszerezve ezzel az aranyérmet.

Eredmények – kard egyéni, férfiak


64 között:

Nemcsik Zsolt-James Williams (amerikai) 15-8
Szilágyi Áron-Yemi Geoffr Apithy (benini) 15-11
Pavel Bikov (orosz)-Lontay Balázs 15-11
Nicolas Lopez (francia)-Decsi Tamás 15-14

32 között:
Szilágyi-Vang Csing-cse 15-11
Diego Occhiuzzi (olasz)-Nemcsik 15-14

Nyolcaddöntő:
Szilágyi-Julien Pillet (francia) 15-10

Negyeddöntő:
Limbach (német)-Szilágyi 15-10

A végeredmény:
1. Aldo Montano (Olaszország)
2. Nicolas Limbach (Németország)
3. Gu Bon Gil (Koreai Köztársaság) és
Luigi Tarantino (Olaszország)
…6. Szilágyi Áron
…21. Nemcsik Zsolt
…48. Decsi Tamás
…50. Lontay Balázs

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik