Sport

Elhunyt Al Davis, az Oakland Raiders tulajdonosa

A legendás tulajdonos 1963-ban a San Diego Chargers segédedzői posztját hagyta ott, hogy a Raiders elnöke legyen.

Davis érkeztével 180 fokos fordulatot vett az Oakland teljesítménye, ugyanis már az első szezonjában pozitív mérleggel zárt a fekete sereg, sőt 1967-ben már az AFL-t is megnyerte a csapat, de a Super Bowlon a Green Bay Packers jobbnak bizonyult.

Al Davis 1970-ben kinevezete főedzőnek John Maddent, akivel szárnyalt az Oakland: többször is playoffig jutottak, és 1976-ban bajnokok lettek. 1980-ban rekordot írt a Raiders, ugyanis elsőként nyertek úgy Super Bowlt, hogy a rájátszásba wild card helyen jutottak be.

Az oaklandi városvezetéssel többször is összetűzésbe keveredett Davis, mivel nem akarták bővíteni a klub arénáját, ezért váratlanul, 1982-ben a Raiderst átköltöztette Los Angelesbe, ahol 1994-ig tartózkodtak. Ez idő alatt ismét bajnoki címet ünnepelhetett a klub (1983).

Az oaklandi visszatérés után bármit tett Davis, nem jöttek az eredények, egészen a 2000-es évek elejéig, amikor sikerült összeszednie magát a csapatnak: 2000-ben és 2001-ben is a playoffig jutott a Raiders. A 2001-es főcsoportdöntő máig emlékezetes maradt, ugyanis a New England Patriots – a későbbi Super Bowl győztes – ellen, egy vitatott játék után veszítette el a találkozót Al Davis legénysége. Ez a mérkőzés “Tuck Rule” – később szabályt is változtatott a liga – néven vonult be az NFL történetébe.  A klub utoljára 2002-ben jutott el a playoffig, azóta hullámvölgyben van a Raiders.

Al Davis legnagyobb érdemének azonban azt tartják, hogy lényegében az ő munkájának köszöhetően egyesült az NFL és a rivális AFL: az American Football League-et azért hozták létre, hogy konkurenciát szolgáltasson, de idővel a két liga vezetése rájött, egyesíteni kell az erőket, és egy mindennél erősebb bajnokságot létrehozni. Al Davis 1966-ban volt az AFL alelnöke, akkor, amikor az első mérkőzést rendezték AFL és NFL bajnokai között. 1970-re összeolvadt a két liga, és azóta játszanak Super Bowlt.

Al Davis halálának oka egyelőre tisztázatlan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik