Sport

A Szolnok és a Honvéd is nyert az Eurokupában

A Szolnok biztosan, a Honvéd szinte biztosan csoportelső a férfi vízilabda Eurokupában, a legjobb 16 közé jutásért zajló küzdelmekben.

A háromcsapatos nizzai torna második napján a szolnokiak – miután pénteken 9-5-re simán legyőzték az olasz Savonát – a vendéglátókkal szemben sem voltak udvariasak. Amint azt Mohi Zoltán klubelnök elmondta, a csoportelsőség megszerzéséért, ennél fogva az újabb győzelemért szálltak vízbe a Nice ellen, s az akaraterővel párosuló jó játéknak köszönhetően meg is született az újabb siker.

Jellemző a Tisza-partiak kiváló teljesítményére, hogy a harmadik negyedben már ötgólosra duzzadt az előnyük. Igaz, a befejező játékrészben a különbség kéttalálatnyira apadt (15-13 a vége) – az elnök szerint a tetemes vezetés birtokában tudat alatt kiengedett a csapat -, nem volt kérdéses, hogy melyik pólós társaság a jobb.

A két győzelemmel – függetlenül a vasárnapi Nice-Savona összecsapástól – már megnyerte a tornát, és csoportelsőként kedvezőbb pozícióból várhatja a nyolcaddöntő október 16-i sorsolását a Szolnok.

Eredmény – Eurokupa, E csoport, Nizza
Szolnoki Dózsa-KÖZGÉP – Nice (francia) 15-13 (4-2, 2-1, 6-4, 3-6)
A magyar góldobók: Kovács O., Nyéki, Pásztor, Kis G. 3-3, Georgescu, Regős, Marnitz 1-1

Az Eurokupa nyolcaddöntőjébe jutásért zajló budapesti tornán a Honvéd legyőzte az orosz Sturmot, így gyakorlatilag máris az első helyen továbbjutónak tekinthető háromcsapatos csoportjából.

A Kőér utcában, tehát saját medencében vízbe szálló Honvéd rosszul kezdett, a három évvel ezelőtt LEN Kupa-győztes oroszok ma is erős, több válogatottal felálló együttese 2-0-ra gyorsan ellépett. Tóth Márton szépítése után is maradt a vendégfölény, 3-1, 4-2, majd a negyed végére – Szivós Márton két sikeres büntetőjével – 5-3-ra alakult az állás a csehovi alakulat javára.

A folytatásban aztán már pontosabbá vált a házigazda, s – a végül négy alkalommal is eredményes Szivós vezérletével – összejött az egyenlítés, majd 5-5 és 6-6 után Kovács Róbert, a Vasastól igazolt új szerzemény pattintásos bombájával először jutott vezetéshez a Honvéd, igaz, nem sokáig (7-7).

A harmadik játékrészt újabb védhetetlen Kovács-löket vezette be, orosz válaszokat követően Salamon Ferenc ötméteresből egalizált, utána pedig a válogatott center Hárai Balázs módosította két remek alakítással 11-9-re a mérkőzést, amely ekkor érkezett el a fordulópontjához. Tudniillik innen már nem engedte ki kezéből a vezetést, és persze a győzelmet sem a hazai csapat, amely 15-12-re nyert, s nem kétséges, hogy csoportgyőztesként masírozik be a LEN Kupa örökébe lépett Eurokupa legjobb 16 gárdája közé.

A honi bizakodás alapja: a torna pénteki nyitónapján a csehoviak 16-4-re valósággal lelépték a trió harmadik – meglehetősen gyengécske – német tagját, s mivel a hármasból az első kettő jut a nyolcaddöntős mezőnybe, a vasárnapi Honvéd-Würzburg zárómeccs  (kezdés: 12:15 óra) merő formalitásnak tűnik.

Eredmény – Eurokupa, N csoport, Budapest
Groupama-Honvéd – Sturm 2002 (orosz) 15-12 (3-5, 4-2, 4-3, 4-2)
A magyar góldobók: Szivós 4, Hárai 3, Kovács, Gór-Nagy, Tóth 2-2, Jansik, Salamon 1-1

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik