Sport

25 év után jutott el a bajnok a Fehér Házba

Hagyomány, hogy az NFL bajnoka látogatást tesz a Fehér Házban, az elnöknél. A Chicago Bearsnek erre azonban negyed évszázadot kellett várnia.

A történet kezdetekor 1986. január 26-át írunk. A helyszín New Orleans, a Superdome Aréna, ahol a Chicago Bears és a New England Patriots játsza a XX. Super Bowlt. A mérkőzés remekül kezdődik a Mike Ditka vezette Bears számára, ugyanis az első negyed után 13-3 áll az eredményjelzőn, és a különbség egyre csak növekszik, míg a William “The Fridge” Perry, Richard Dent, Mike Singletary nevével fémjelzett védelem teljesen felőrli a Pats támadóegységét, így a chicagói offense – Jim McMahonnal és Walter Paytonnal az élen 46 pontig jut, ellenben a New England 10 pontjával. Talán minden idők legmeggyőzőbb teljesítményével, 15-1-es alapszakasz mutatóval Super Bowl győztes a Chicago Bears.

A döntő után még egy dalt is készített a csapat:

Azonban a győztes finálé után sohasem jutott el a szokásos elnöki látogatásra a csapat, mivel közbeszólt az USA első űrkatasztrófája, a Challenger felrobbanása. A baleset két nappal a döntő után történt, így mindennel foglalkozott az elnök, és az amerikai közvélemény, csak a Chicago Bears fehér házi látogatásával nem.

Egészen 2011. október 7-ig. Pénteken ugyanis Barack Obama fogadta a ’85-ös csapatot. Hozzá kell tenni, Obama köztudottan Bears fanatikus, és a Fehér Ház közleménye szerint, mióta az elnök felesküdött, azóta napirendi pont a Ditka-féle Medvék fogadása.

A legendás együttesből többen nem voltak, illetve nem lehettek ott Obama köszöntőjén: Walter Payton és Dave Duerson már elhunyt, “The Fridge” betegsége miatt nem utazhatott, míg Dan Hampton leszögezte, ő nem megy, mert nem rajong a Fehér Házért, és az elnökért.

Obama a találkozón nem ment el szó nélkül az amerikaifutball alapjait, merőben új felfogásával megváltoztató csapat érdemei mellett: “Merészek voltak, és kemények. Látványos és egyben kemény focit játszottak. Minden chicagói büszke erre az együttesre.”

Az elnök természetesen egy 85-ös számú mezt kapott ajándékba – az 1986-os Super Bowl a ’85-ös szezonhoz tartozik -, de volt olyan játékos aki külön ajándékkal is készült: Jim McMahon irányító egy dedikált fejpánttal és egy napszemüveggel “lepte meg” Obamát, aki erre csak a következőt reagálta: “Egy fejpántot kaptam, de én nem hordok ilyesmit.”

Ettől a poéntól eltekintve pénteken délután mindenki elégedett lehetett: Obamát kedvenc csapata a Super Bowl győztes mezzel ajándékozta meg, míg a játékosok és az edzők részt vehettek a tiszteletükre szervezett ünnepélyen, igaz, negyed évszázaddal később.

Ha nem is Ronald Reagen, de Barack Obama vendégül látta a Bearst:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik