Sport

Kosárrajt: mindenki a Szolnokot akarja megverni

A hölgyek már elkezdték, szombaton a férfiak is a lovak közé csapnak, elindul a kosárlabda-bajnokság új idénye.

A Szolnok az elmúlt szezon utolsó mérkőzésén, a mindent eldöntő ötödik bajnoki döntőtalálkozón bizonyította – sokadszorra -, hogy bármire képes. Merthogy a finálét 0-2-ről nyerte meg az Olaj az Albacomp ellen.

A fehérváriak évek óta várnak az áttörésre, kérdés, hogy ennél közelebb lesznek-e idén az aranyéremhez. Benne lehet a pakliban.

Szolnok – Trotter maradt

Ebben az évben is a Szolnok a bajnoki cím egyik fő várományosa. Merthogy a Grebenár-Fodor-Trepák-Báder-Horváth Ákos-Trotter Obie magyar mag teljesen együtt maradt – igen, az amerikai irányítót is itt kell megemlítenünk honosítása után. Sőt, Soós Gábor személyében remek kiegészítő embert sikerült szerződtetni.

Így ünnepeltek májusban Szolnok belvárosában – vajon egy év múlva is fognak?

A légiósok közül Ivory Clark elvesztése nagy érvágás Pór Péter vezetőedzőnek, de Hristo Nikolov, az edzőmeccseken és a megnyert Szuperkupa-mérkőzésen remeklő és a közönség szimpátiáját kiváltó bolgár játékos megfelelő utódnak tűnhet – mellesleg Nikolov máris odavan a B-középért.

Marko Derasimovic a kettes, Mujo Tuljkovic a 3-as, 4-es posztra érkezett. Mindketten pályára léptek a Körcsarnokban rendezett Szuperkupa-találkozón és a Tampere elleni EuroChallenge találkozón, utóbbin Djerasimovic 15 pontot dobott.

Albacomp – Keller tovább fejlődik?

A tavalyi szezon kellemes meglepetése volt Keller Ákos csupaszív, ponterős játékosa. A center talán egyedüliként a magyar válogatottban is remekelt az Eb-pótselejtezők alatt. Az új Albacompban meghatározó szerepe lehet a 22 éves játékosnak.

Keller Ákos itt Trepák Zoltánnal küzd:

Tony Crockert a csapat elvesztette (tulajdonképpen már tavaszra, hiszen a szezon közepén talpcsonttörést szenvedett a klasszis), de a másik amerikai, Hollis Fehérváron maradt, jött mellé Wayne Chism, aki centerként szerepeltethető. A legnagyobb fogás a Pécsről igazolt Muhammad El-Amin, aki tavaly a bajnokság egyik legeredményesebb játékosa volt.

Kérdés, az edző, Dzunics Braniszlav mennyire tudja feldolgozni, hogy a tavalyi döntőt 2-0-ról bukta el a csapat, az általa edzett válogatott pedig szégyenszemre egyetlen meccset sem nyert a pótselejtezők alatt, és ezzel nem jutott ki kontinenstornára.

No, és még valami. Már nem lesz ott a csapatban Hanga Ádám. A spanyol Manresához szerződő kosarast ráadásul a San Antonio Spurs drafolta, nem vitás, ő ma a legjobb magyar kosárlabdázó – még ha ennek nem sok jelét is mutatta a válogatottban. Távozása nagy veszteség a csapatnak.

Paks – Völgyi újabb csodát tesz?

Két sikeres év (bajnok lett a zalai csapat 2010-ben) után Völgyi Péter elhagyta a Zalaegerszeget, és Paksra igazolt. A fiatal edzőgeneráció egyik jeles képviselőjével nem tartott Patonay Imre, de így is eredményes lehet a jó kis kerettel munkálkodó tréner.

Itt Nailon még a New York Knicks mezében:

Völgyi dolgozott már együtt az egyik amerikai légióssal, Lorenzo Williamssel, a másik kettő tengerentúli kosaras még újonc az NB 1-ben. Donald Wilson Franciaországból érkezik, sokkal nagyobb név viszont Lee Nailoné.

Pályafutása elején a 36 éves kosaras nyolc szezont húzott le az NBA-ben, ahol erősítette a Charlotte Hornets, a New York Knicks, az Atlanta Hawks, az Orlando Magic, a Cleveland Cavaliers, a New Orleans Hornets és a Philadelphia 76ers csapatait – több mint 300 találkozón volt pályán az észak-amerikai kosárlabda-bajnokságban.

A magyarok közül az ex-kaposvári Vojvoda Dávid, az ex-zalai Kámán Tamás, az egyre inkább beérő irányító, Kovács Ákos, Tóth Ádám és Körtélyesi Gergely képezi a rutint a fiatalabbak mellett.

Körmend – nagy dobásra készülnek

A vasi csapatnál találkozhatunk a másik egykori NBA-játékossal, Kasib Powellel, aki a Miami Heatben edződött. A jövőre az 50. születésnapját ünneplő egyesület nagy dobásra készül, a minimális cél a négy közé jutás.

Sabáli Balázs vezetőedző általában eksztázisban irányít:

Ez teljesíthető is, hiszen a Németh István, Fodor Gergely, Dávid Gergely, Ferencz Csaba, Kasib Powell, Dejan Mladenovic, Rashad Bell, Cseh György, Ruják András, Sömenek Martin, Sonyák Béla, Darian Townes, Csapai Péter keret bombaerősnek tűnik.

Sabáli Balázs tavaly a harmadik helyig vezette a Körmendet, most ennél többre vágynak a szurkolók (is).  Maradt Rashad Bell, Sopronból érkezett Darian Townes és Németh István is a csapat rendelkezésére áll.

Mi lehet a többiekkel?

Az elmúlt szezonban az azóta a megszűnés szélére sodródott Salgótarján (ők búcsúztak az élvonaltól) és a Factum Debrecen külön kasztot képviselt, mindkét együttes csak szenvedett a bajnokság nagy részében.

Most sokkal kiegyenlítettebbnek tűnik az élcsapatok mögötti mezőny, és ez még akkor is igaz, ha az újonc Jászberény (csarnokproblémái mellett) talán gyengébb játékerőt képvisel. Persze a Jonathan Jones, Djibril Hodges, Leroy Dawson, Bojan Sormaz légiós kvartett akár még össze is állhat.

Ha már a Debrecent említettük: Mika Turunen vezetőedző már egy év magyarországi edzősködés után többet is kihozhat Factumból, kérdés, a fiatalok mennyire lesznek rapszodikusak a szezon során.

Majdnem lehúzták a rolót Kaposváron, a csapat anyagi nehézségekkel küzd(ött), kérdés, a gyengécskének tűnő kerettel mit tud kezdeni a klub mellett végül kitartó Fekete Ádám vezetőedző.

Az elmúlt tíz év bajnokai
2001-02: Atomerőmű SE
2002-03: Marc-Körmend
2003-04: Kaposvári KK
2004-05: Atomerőmű SE
2005-06: Atomerőmű SE
2006-07: Szolnoki Olaj KK
2007-08: Falco-SZOVA KC Szombathely
2008-09: Atomerőmű SE
2009-10: Zalakerámia-ZTE KK
2010-11: Szolnoki Olaj KK

A Sopron csapatától és kispadjától két és fél év után távozott Meszlényi Róbert, helyére a szintén sokat megélt Horváth Imre került a szakmai vezető pozíciójába. A költségvetés bevallottan itt is alacsonyabb a korábbiaknál, és nem sok esélye van annak, hogy a nőket ebben az évben lekörözi majd a hűség városának együttese (tavaly sokszor többen voltak az SKC meccsein, mint a lányok találkozóin – a bajnoki döntőt kivéve)

A Nyíregyháza kerete nem sokat változott, Ferenczi Tamás még mindig számíthat Sitku Ernőre, aki könnyen lehet, hogy utolsó idényét kezdi a magyar élvonalban – 39 évesen.

A Pécs, mint említettük, elvesztette El-Amint, de érkezett Nikola Vasojevic, a Falcótól Andrija Ciric és Kecskemétről Csabay Ádám. A keret nem tűnik erősnek, de a középcsapat pozíciója elérhető lehet Srecko Sekulovic együttesének.

A Szeged a rajt előtti napokban kisebb bajba került, mert megsérült Farkas Attila, a játékos helyett gyorsan igazolni kellett, érkezett is Csorvási Levente Kecskemétről. A szerb Ivosevic és Dukic mellett Kiss Zsolt és Tanács Attila képviseli majd a rutint Fodor Péter együttesénél.

Az 1. forduló műsora – október 8.
Albacomp – Factum Sport Debrecen
MJUS-Fortress Körmend – Kaposvár
Atomerőmű SE – Naturtex-SZTE-Szedeák
Kecskeméti KSE – Marso-Nyíregyháza
Falco KC Szombathely – PVSK-Pannonpower
Zalakerámia ZTE – Kis Rába menti Takarék Soproni KC
A Szolnok – Jászberény meccset elhalasztották.

Kálmán László szerint csapata, a Falco meglepetést okozhat a szezonban, és egyetértünk a 39 éves irányítóval. Bencze Tamás együttese már az előző szezonban is csak 3-2-vel esett ki a negyeddöntőben a Szolnokkal szemben. A ZTE egykori légiósa, Chad Avery Timberlake is a szombathelyieket erősíti, csakúgy, mint a Sopronból hazatérő Szabó Zsolt.

Szintén sötét lónak számít a Stojan Ivkovic vezette Kecskemét, amely a légiósok kiválasztásában nem volt valami szerencsés (többen is megsérültek a kiszemeltek közül). Thomas Kelley viszont simán kikötött a hírös városban (ahol gyanús pénzügyekről lehetett nemrégiben hallani).

A Szolnok, a Pécs és a Sopron egykori irányítója bizonyosan közönségkedvenc lesz. Wittmann Krisztián már most is az, csakúgy, mint a helyi születésű Csorvási Milán. Bencze Zoltán, Dénes Gábor mellé jött még Hegedűs Gergely (Körmendről), Ivan Vukadinov és Gorjan Radonjic.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik