Sport

Amatőr profik, azaz fából vaskarika

Az AIBA félprofi ligájában, a WSB-ben szereplő Leipzig Leopards ledrafolta Bacskai Balázst. Na de mi is az a Wolrd Series Boxing?

A WSB (World Series Boxing), az AIBA félprofi ligája szerződtette a 2011-2012-es szezonra Bacskai Balázst, minden valószínűség szerint Varga Miklós is a hárombetűs szervezetben folytatja, a már az elmúlt idényben is ott jeleskedő Szellő Imre mellett. WSB-kézikönyv kezdőknek.

Csütörtökön tartották a bakui Hotel Kempinskiben a World Series Boxing – hat hónapon keresztül tartó profi, az egész világra kiterjedő csapatbajnokság – draftját, vagyis azt a börzét, amelyen a tizenkét klub (franchise) válogat az újoncok, a szervezetbe jelentkező ökölvívók közül. Az egyik újonccsapat, a Leipzig Leopards az első választás jogával Bacskai Balázs játékjogát foglalta le, de minden bizonnyal a németeknél folytatja Varga Miklós is. A tavaly a Memphis Force csapatában szereplő Szellő Imre – mivel a tennessee-i franchise becsődölt – átkerült a Dolce & Gabbana Milano Thunder együtteséhez, az elmúlt idényben az Astana Arlansnál vitézkedő nehézsúlyú Bernáth István viszont valószínűleg felhagy a boksszal.

Szellő Imre (kékben) épp bevisz egy balost:

De mi is az a WSB?

A szervezetet – amely korlátolt felelősségű társaság formájában működik, Svájcban jegyezték be, s a székhelye Lausanne – két éve hozták létre, azzal a céllal, hogy az amatőr ökölvívók is tudjanak legálisan pénzt keresni, miközben megőrzik annak a lehetőségét, hogy elinduljanak az olimpián. A törekvés jogos, hiszen immár valamennyi sportágban szerepelhetnek az olimpiákon a leggazdagabb profik, Lionel Messitől Kobe Bryantig.

 

A WSB elnökének Wu Ching-kuót, az AIBA elnökét választották meg, Ho Kim, az AIBA ügyvezető igazgatója lett itt is az ügyvezető igazgató, a napi ügyek irányítója – operatív igazgatói címmel – (Chief Operating Officer) – pedig a német Ivan Khodabakhsh lett. (Ha a név ismerősen cseng, az nem a véletlen műve, a néhány héttel ezelőtti, leleplezőnek szánt BBC-riport állításai szerint őt akarták megvesztegetni, vagy talán meg is vesztegették Azerbajdzsánból kilencmillió dollárral annak fejében, hogy a 2012-es londoni olimpián a most zajló vb rendező országa két aranyérmet kapna ökölvívásban – a szerk.)

A tulajdonosi szerkezetről annyit, hogy az AIBA a többségi tulajdonos, a kisebbségi az IMG (International Management Group, a világ legnagyobb sportmarketing cége), tehát üzleti szempontból nem tűnik reménytelennek a vállalkozás.
Nos, az első idény mérsékelt gazdasági sikerrel ugyan, de lepergett, a bajnoki cím, és az 500 000 dolláros jutalom a Paris Unitedé lett, s most kezdődik a második – november 12-én -, az alábbi formában.
Először is: a WSB-ben öt súlycsoport van – 54 kg, 61 kg, 73 kg, 85 kg, +91 kg. Azaz, az amatőr boksz tíz súlycsoportja helyett annak a fele, el lehet képzelni, mondjuk, egy 69 kilósnak, amilyen Bacskai is, milyen gondot okozhat a 73 kilóban olyanok ellen bunyózni, akik amúgy a 75 kilóban keresik a kenyerüket…

Két hatos csoportba osztották a 12 csapatot
A csoport: Astana Arlans (kazah), Los Angeles Matadors (amerikai), Dolce & Gabbana Milano Thunder (olasz), Dianmo Moszkva (orosz), Mumbai Fighters (indiai), Pohang Poseidons (deél-koreaia)
B csoport: Baku Fires (azeri), Beijing Dragons (kínai), Istanbulls (török), Leipzig Leopards (német), Mexico City Guerreros (mexikói), Paris United (francia)

Az alapszakaszban a főcsoportokon belül oda-vissza alapon tíz-tíz mérkőzést vívnak a csapatok, a meccsnapok a következők:

2011. november 11-12., november 18-19., december 2-3., december 9-10., december 16-17., 2012. január 13-14., január 20-21., február 3-4., február 10-11., február 17-18.

A playoffban először a negyeddöntők jönnek (a csoport első helyezettje a negyedikkel, a második a harmadikkal, 2012. március 2-3-án, illetve március 9-10-én), majd az elődöntők (március 23-24., március 30-31.), végül a döntő 2012. április 27-28-án.

Friss, csütörtök éjszakai hír: a pohangi franchise áttelepült Bangkokba, hogy miért, arról nem szól a fáma.

Havi háromezer fiksszel…

A csapatok súlycsoportonként több versenyzőt is foglalkoztathatnak, a minimális csapatlétszám a tizenöt, ami kategóriánként három-három embert feltételez. Mindez azt is jelenti, hogy nem kell Bacskaiéknak minden héten ringbe lépni, nyilván a legfontosabb meccsekre tartalékolja a lipcsei szakvezetés a 2010-es Európa-bajnokot a 73 kg-ban.
A szabályok egy 15 tagú csapat esetében legalább négy, a népesebb együtteseknél öt, hat, esetleg hét légiós szerződtetését teszik kötelezővé.

A csütörtöki draftra ugyan Varga Miklós, a 60 kg magyar olimpikonja ugyan nem volt nevezve, de a lipcseiek őt is szerződtetni akarják, s ehhez meg is van Varga engedélye a MÖSZ-től, a hajdúsámsoni fiú a 61 kilós kategóriában fog versenyezni. Mivel Szellő átkerült Milánóba, a 2011-2012-es idényben három magyar bokszol a WSB-ben.

Varga Miklós (pirosban) védekezik:

Hogy mennyiért? A havi fizetés – ez mindenkinek ennyi – 3000 euró, egy győztes meccsért 2000, egy vesztesért 500 euró jár. Nem rossz, főleg, annak, aki idehaza ennek a töredékét keresi.

A csütörtöki draft egyébként érdekes volt, mintha az NBA (NFL, NHL, MLB) megérkezett volna Bakuba. Az embernek csak egyvalaki hiányzott, bizonyos Ivan Khobabakhsk, a WSB operatív ügyvezetője – a BBC által kirobbantott, de eddig még nem bizonyított vesztegetési botrány kulcsfigurája -, aki eddig még nem bukkant fel a vb két és fél hete alatt.

Talán nem véletlenül…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik