Sport

Rajtol az NHL, avagy lesz-e bostoni címvédés?

Pénteken hajnalban három mérkőzéssel kezdetét veszi az észak-amerikai profi jégkorongliga 95. szezonja.

A 2011-2012-es idényt magyar idő szerint péntek hajnalban a Boston Bruins-Philadelphia Flyers, és a kanadai rangadó, a Toronto Maple Leafs-Montreal Canadiens csaták nyitják, majd három órával később a nagydöntő vesztesének, a Vancouver Canucksnak az otthonában is útjára indul a pakk, az ellenfél a Pittsburgh Penguins csapata lesz.

A 95. NHL-szezon alapszakaszának zárása április 7-re esik. Ezen kívül még egy fontos dátumot érdemes feljegyezni: január 2-án, a Winter Classic keretében Philadelphia Flyers-New York Rangers rangadót rendeznek. Nem mellékesen csak papíron lesz az idei a 95. szezon, ugyanis a 2004-2005-ös bajnokság a bérvita miatt elmaradt, így a lejátszott idényeket figyelembe véve még csak 94-nél tartunk.

Az előttünk álló közel hét hónap legfőbb kérdése az, hogy 1998 után lesz-e idén címvédés, illetve, hogy mire lesz képes a régi-új Winnipeg Jets. A duplázást tekintve a Boston Bruinsnak minden esélye megvan arra, hogy a Detroit Red Wings örökébe lépjen – a piros-fehérek 1997-ben és 1998-ban egymás után kétszer vitték haza a Stanley Kupát -, és majd tavasszal is a Bocsok neve szerepeljen a trófeán. Természetes a hatszoros bajnoknak bőven akad kihívója: a júniusban a harmadik fináléját is elveszítő Vancouver Canucks mellett a – Sidney Crosby nélkül rajtolóPittsburgh Penguins, a Chicago Blackhawks és a Detroit Red Wings lehet a fő rivális, de ugyanúgy odaérhet a fináléba a San Jose Sharks és a Philadelphia Flyers is.

Júniusban Zdeno Chara emelte magasba a kupát:

A Winnipeg Jets szereplése sokkal nagyobb kérdőjel, egyelőre nehéz megtippelni, hogy az Andrew Ladd és Tobias Endström vezette ex-Atlanta Trashers mennnyire szorongatja majd meg csoportriválisait.

Így lett a Trashersből Jets

Az atlantai klub az elmúlt években 130 millió dolláros veszteséget termelt, így új befektetőkre volt szükség. Korábban arról cikkezett az amerikai sportmédia, hogy a helyi jelentkezők Atlantában tartanák a franchise-t, de tavasszal végül a True North Sports and Entertainment befektetői csoport vásárolta fel a klubot. Az üzlet értelmében a Trashers Winnipegbe költözött.

Azonban a nyár nem csak a Trashers/Jets költözködéséről szólt, hanem a játékospiacon is történtek komoly változások: a Flyersbe igazolt a 39 éves Jaromir Jagr, Nicklas Lidström pedig a folytatás mellett döntött. De akadtak olyanok is, akik végleg szögre akasztották a korcsolyát: a Detroit ásza, Kris Draper, Chris Drury, Chris Osgood, vagy éppen az olimpiai ezüstérmes Mike Modano.

A liga a játékosok testi épségének védelmében a 2011-2012-es idénytől kezdve súlyosabban bünteti majd a fejre irányuló támadásokat és a palánkra lökést: az előszezonban már kilenc hokist meszeltek el.

Tragédiák nyara
Nem szabad elmennünk a nyáron történt tragédiák mellett, melyek az NHL-t, sőt az egész sportvilágot megrázták: gondoljunk csak Derek Boogaard, Wade Belak és Rick Rypien öngyilkosságára, illetve a Lokomotiv Jaroslavl csapatának légi katasztrófájára, melyben több egykori NHL játékos is életét vesztette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik