Sport

Tönk szélén egyes szövetségek és klubok

Több tucat sportszervezetnek, több száz milliós, bérleti jogviszonyból eredő tartozása van a Nemzeti Sportközpontok, azaz az állam felé.

Szeptember 23-án honlapunk, a Sport24.hu hozta nyilvánosságra, hogy a Nemzeti Sportközpontok (NSK), mint az állami sportingatlanokat kezelő szervezet felszámolási kérelmet nyújtott be a Fővárosi Bírósághoz az Újpest FC-t működtető gazdasági társaság ellen. A jogvitát az Újpest FC többségében bérleti jogviszonyból eredő tartozása okozta. A klub vezetői közleményben reagáltak, amelyben hangsúlyozták, hogy ” …az ügyben az Újpest FC semmilyen hivatalos értesítést nem kapott.” Az Újpest FC kontra Nemzeti Sportközpontok felszámolási ügy azonban túlmutat egy labdarúgóklubot működtető kft. és az NSK közti adósságállomány jogvitáján.

Évtizedes rossz gyakorlat, hogy egyes sportszervezetek bérleti szerződésük ellenére ilyen-olyan okok miatt nem fizetnek bérleti és szolgáltatói díjat az állami sportingatlan használatáért. Adósságot halmoznak fel kényszerből, vagy netán annak reményében, hogy, mint oly sokszor már, azt újra és újra elengedi az állam. Az Újpest FC-ügy, mint példaértékű eset kapcsán erről a jelenségről is faggattuk Vígh László kormánybiztost.

– Kormánybiztos Úr, mióta húzódik az Újpest FC-vel fennálló pénzügyi vitája az NSK-nak?

– 2010 szeptemberében azért kellett az Újpest FC-vel új szerződést kötnie az NSK-nak, mert a korábbit, az Újpest FC kiegyenlítetlen tartozásai miatt fel kellett bontani . Az Újpest FC azonban az új megállapodásban rögzített kötelezettségeinek sem tett eleget.

– Az Újpest FC mióta görgeti maga előtt a tartozást?

– 2009.11.25. óta.

– Az NSK 2010-ben alakult. Ezek szerint az adósság egy része még a jogelőd NUSI idejéből származik.

– Igen.

– Az új szerződésben adósság átütemezés lett a megoldás?

– Igen. Az új szerződésben a fizetési feltételek és kötelezettségek kialakításánál maximálisan figyelembe vettük és elfogadtuk az Újpest FC Kft. kéréseit,  de természetesen szem előtt kellett tartottuk a létesítmény fenntarthatóságának elemi érdekeit is. A fizetések ütemezését például a Kft. szezonálisan jelentkező bevételeihez igazítottuk.

– Feltételezem az NSK, mint költségvetési szerv az tett azért, hogy behajtsa a jogos járandóságát.

– Az elmúlt időszakban összességében 9 alkalommal küldött az NSK írásos fizetési felszólítást, úgynevezett egyenlegközlő levelet az adósnak. 2011. május 13-án az NSK a felszámolási megindítása előtt, ismét fizetési felszólítást küldött az Újpest FC-nek, amelyet  május 16-án át is vettek az érintettek. Ezt postai tértivevény igazolja. Felszólításunkra reagálva a Kft. tartozását írásban el is ismerte, a helyzet azonban mégsem rendeződött. Ezért 2011. június 20-án az NSK végül kénytelen volt a felszámolás iránti kérelmet beadni a Fővárosi Bírósághoz.

 

– Az Újpest FC közleményében mégis azt állítja, hogy semmiféle hivatalos értesítést nem kaptak arról, hogy az NSK felszámolás iránti kérelmet nyújtott be a Fővárosi Bírósághoz.

– A hatályos jogszabályok szerint a felszámolási eljárást a megyei bíróság folytatja le, úgynevezett nemperes eljárás keretében. Ez többek között azt jelenti, hogy a felszámolási eljárás megkezdésének tényét nem a kérelmezőnek (esetünkben az NSK-nak), hanem a bíróságnak kell az Újpest FC felé jeleznie. Ennek ellenére Dr. Bartha Csaba ügyvezetőt 2011. július 21-én, jogi képviselőnk jelenlétében én magam, személyesen is tájékoztattam arról, hogy az NSK felszámolási kérelmet adott be az Újpest FC tarthatatlan tartozásai miatt.

– Tételezzük fel, hogy az Újpest FC továbbra sem kezd egyeztetést, nem fizet. Ebben az esetben mi az eljárás?

– A felszámolás menetéről a Csődtörvény rendelkezik. A bíróság tájékoztatja az adóst az ellene benyújtott kérelemről, illetve nyilatkoztatja az abban foglaltakról. Ezt követően az adós kérelmére a bíróság 30 napos fizetési haladékot engedélyezhet. A fizetési haladék alatt az adós vagy fizet, vagy megegyezik a hitelezővel egy hosszabb haladékban, mely esetben közös kérelemre az eljárás szünetelhet. Ha az adós a 30 napos haladék alatt nem fizet, és közös megegyezés alapján a felek a szünetelést sem kérik, akkor elrendeli a bíróság a felszámolást. Ezt követően már sem a felszámolás ún. szüneteltetéésre, sem pedig a felszámolási kérelem visszavonásra nincs lehetőség.

– De a csapat a stadionban edzhet, ott játszhatja a meccseit, vagy költözhet a Megyeri útról?

– A stadion igénybevételére kötött szerződés értelmében, az Nemzeti Sportközpontok szolgáltatásait igénybe venni, és a stadiont használni továbbra is csak díjfizetése ellenében lehet. Ennek hiányában a stadion használatára a jövőben nincsen lehetőség. Az NSK nem szeretne mást, mint az Újpest FC által felhalmozott tartozások hiánytalan rendezését.

– A másik verzió: a bíróság értesíti az Újpest FC-t, majd a 30 napos fizetési haladék lejárta előtt a klub rendezi a tartozást, nem lesz felszámolás. Hogyan tovább?

– Az előzmények ismeretében az Újpest FC-től a jövőben további fizetési garanciákat is szeretnénk kapni. Biztosítékot kérünk arra, hogy az Újpest FC a jövőben valóban betartja majd a szerződésben jelzett kötelezettségeit, tehát tényleg, s határidőn belül megfizeti majd az esedékessé váló díjakat.

– Információnk szerint nem csak az Újpest FC Kft. van az adósok listáján. Hány szövetség, egyesület, vagy klubot működtető gazdasági társaság halmozott föl többségében bérleti díj-tartozást?

– A 2011. szeptember 23-i állapot szerint az NSK-nak összességében 53 sportegyesülettel és 32 szövetséggel szemben van nyilvántartott lejárt esedékességű követelése.

– Ez rengeteg… Mekkora a kintlévőség?

– A teljes kintlévőség 2011. szeptember 23-án megközelítőleg eléri a 360 millió forintot, amelynek legjelentősebb része szolgáltatási és bérleti díj. A közüzemi díjtételek adják a jelzett összeg kisebb hányadát.

– Ki a legnagyobb adós, mekkora a legnagyobb adósság?

– A legnagyobb adósokkal szemben egyenként tízmillió forintot meghaladó összegű lejárt esedékességű követelésünk van. Az érintettekkel az egyeztetések jelenleg is zajlanak, pontos adatokról csak a tárgyalások lezárását követően adhatok tájékoztatást.

– 85 nem fizető, adós sportszervezetet említett. Miért éppen az Újpest az első fecske, aki ellen felszámolás iránti kérelmet nyújtott be az NSK? Lesznek még továbbiak?

– A követelések behajtása folyamatos, sajnos nem az Újpest FC az egyetlen, akivel szemben bírósági eljárás van folyamatban.

Mely sportszervezetek ellen adott be kérelmet az NSK?
Erre a minden sportszerető embert érdeklő kérdésre nem kaptunk választ.
Az NSK az ombucmanhoz fordult annak tisztázása érdekében, hogy személyiségi jogot sért e, ha az újságírói kérdésre megadja a kézenfekvő választ.
A Fővárosi Bíróság sajtóosztályáról kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy folyamatban lévő ügyről nem adhatnak felvilágosítást.

– Ha a megegyezéseket, átütemezéseket követően más sportszervezet sem fizet, az összes adós esetében felszámolás iránti kérelmét adnak be a Fővárosi Bírósághoz?

– Igen. Állami vagyont kezelünk, törvény általi kötelezettségünk, hogy jogos követeléseinknek minden esetben érvényt szerezzünk, s ehhez felhasználjuk az összes rendelkezésre álló jogi eszközt. Az NSK szolgáltatóként minden esetben teljesítette az adott sportszervezettel, mint megrendelővel szemben, szerződésben vállalt kötelezettségét.

– A Magyar Állam mikor engedte el utoljára a sportszervezetek tartozásait?

– A Nemzeti Sportközpontok fennállása óta soha nem engedett el tartozást.

– Az NSK 2010 óta létezik, a NUSI volt a jogelőd, ezért akkor másképp kérdezem: a rendszerváltás óta különböző kormányok több alkalommal konszolidáltak adó, és egyéb állam, vagy állami szerv felé fennálló sportszervezeti tartozásokat. Az adós sportszervezetek számíthatnak újra állami segítségre, várható újabb adósság konszolidáció?

– Az államháztartási szabályok értelmében erre nincs lehetőség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik