Sport

Újoncokkal irány a vívó-világbajnokság

A világbajnokságra utazó magyar vívóválogatottal szemben három-négy érem megszerzése a szövetségi elvárás.

Az olaszországi Cataniában debütál felnőtt vb-n Márton Anna, Várhelyi Kata, Damu Dóra (kard), Szabados Kristóf (tőr), valamint Békefi Edina és Szényi Péter (párbajtőr).

Utóbbi friss Universiade-győztesként a sérüléséből még nem teljesen felépült Rédli András helyére került be a csapatba. A világbajnokság jövő vasárnap kezdődik.

Az egyes fegyvernemek szakmai vezetői egy szerdai sajtótájékoztatón hangsúlyozták, hogy ezúttal a vívók az olimpiai részvétel kiharcolásához szükséges, emelt szintű pontokért is küzdenek. A kvalifikációs időszak ugyan csak 2012 márciusának végén zárul, de a vb-n elért eredmények jelentősen befolyásolják majd a ranglistákat.

Kiemelkedő eredmény a magyaroktól a hagyományokhoz híven férfi és női párbajtőrben, valamint férfi kardban és női tőrben várható Szicíliában.

Kulcsár Győző, az elmúlt években rendre jól teljesítő párbajtőrözők szövetségi kapitánya megemlítette, hogy az első számú női versenyző, a világranglistát vezető Szász Emese könyökfájással küszködik, injekciókúrán vesz részt, de remélhetőleg rendbe jön a vb-ig.

A világbajnoki csapat
Férfiak:
Kard: Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Nemcsik Zsolt, Lontay Balázs
Párbajtőr: Boczkó Gábor, Imre Géza, Somfai Péter, Szényi Péter
Tőr: Szabados Gábor, Gátai Róbert, Szabados Kristóf, Széki Bence
Nők:
Kard: Benkó Réka, Márton Anna, Várhelyi Kata, Damu Dóra
Párbajtőr: Szász Emese, Takács Emese, Antal Edina, Békefi Edina
Tőr: Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Gabriella, Kreiss Fanni


“Neki mindenképpen az élcsoportban kellene zárnia, mert tavaly második volt, így sok pontot veszthet” –
mondta a szakvezető, hozzátéve, hogy hasonló cipőben jár a férfiaknál Boczkó Gábor is, aki a párizsi világbajnokságról bronzéremmel jött haza.

Ő és Imre Géza is jól áll az olimpiai kvalifikációs ranglistán, ha most zárnák le a sorozatot, mindketten indulhatnának Londonban, így nekik az lehet az elsőszámú céljuk, hogy őrizzék pozíciójukat. A férfiaknak nem rendeznek csapatversenyt az olimpián, a nőknek viszont igen, ezért utóbbiaknak elsősorban közösen kellene kiharcolniuk a részvételt.

Kovács Tamás, a kardozók kapitánya azzal kezdte mondandóját, hogy amióta átvette az irányítást, azaz februártól öt területen léptek előre: az elvégzett munka mennyiségében és minőségében, taktikában, fizikai képzésben és tudományos háttérmunkában.

“Ez a férfi válogatott készen áll arra, hogy sikeres legyen” – jelentette ki.

Kovács Tamás hozzátette, hogy a női válogatott tagjai iskolába járnak, így ők nem tudták elvégezni ugyanazt a munkát, mint a férfiak, egyúttal beszélt arról is, hogy ő személy szerint nem is akart női csapatot kivinni a világbajnokságra, nehogy beleszaladjanak egy olyan pofonba, mint az idei Európa-bajnokságon, melyen várakozáson alul szerepeltek.


“Ha csapatot akarunk építeni, akkor körültekintően kell eljárni, meg kell keresni azokat a versenyeket, melyeket meg tudnak nyerni a lányok, hogy aztán az önbizalom növekedésével nagyobb feladatok következhessenek” –
mondta, hozzátéve, hogy ezzel együtt elfogadja az elnökség döntését, így indul női csapat a vb-n.

Solti Antal, a női tőrözők szövetségi kapitánya arról beszélt, hogy komoly kihívás vár versenyzőire, mert a japánok esetleges legyőzése után a nagyon erős olaszok ellen kellene nyerni a négy közé jutásért.

“Ha a csapat mindegyik tagja jól vív, lehet esély erre” – fogalmazott. A szakvezető szerint ugyanakkor vereség esetén az ötödik helyet mindenképpen meg kell szerezni, hogy aztán legyen reális esély az olimpiai kvóta kiharcolására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik