Sport

Káté meccsét meghekkelték

A 64 kg-osok között szereplő Káté Gyula feladással kikapott a brazil Everton dos Santostól a bakui olimpiai kvalifikációs ökölvívó-vb-n.

Ami Káté Gyula negyeddöntőjén történt Bakuban, a 16. ökölvívó világbajnokságon, ahhoz hasonlót keveset ismer a sportág viharos történelme. A játék neve: arcátlan csalás.

Ne szaporítsuk a szót feleslegesen a szót, írjuk le a 64 kilósok harmadik negyeddöntőjét. Káté Gyula és a brazil Éverton dos Santos kiegyenlített küzdelmet vívott az első három percben, a bírók 3-2-re a kispesti fiút látták jobbnak, azt hittük, minden rendben, úgyis mindig az történik, hogy a magyar válogatott csapatkapitánya fokozza a tempót a második menetben.

Ez is történt. Káté egyre többször találta el ellenfelét, aki csak „kamuzott”, elvétve talált, egyre jobban Gyula felé billent a mérleg nyelve. Nyugodtan dőltünk hátra, legalább három-négy ponttal kell vezetnie a második három perc után.

Erre mi jelent meg az eredményjelzőn? 13-6 Dos Santos javára, azaz a menetet 11-3 arányban odaadták a brazilnak!


Dr. Csötönyi Sándor
sebzett vadkanként ugrott és ordított fel a díszpáholyban, Szántó Imre és Kovács László szövetségi kapitány értetlenül néztek egymásra, Káté meg mi mást tehetett, minthogy megpróbálja a lehetetlent, a támadást és a hátrány ledolgozását.

A menet harmadik percében gyomron meg is fogta a brazilt, aki összegörnyedt. A kazah vezetőbíró nyolcat számolt a brazilra, majd megintette (!) Kátét azzal, hogy mélyütés volt…

Ezt már Szántó sem bírta cérnával, bedobta a törülközőt, mondván, hogy valahogy tiltakozni kell a csalás ellen.

Az ember – ha elég ideje van a bokszban – látott már egy-két csalást, de ilyet még nem. A második menet eredménye olyan illogikus volt, mintha meghekkelték volna a világbajnokság szerverét, előzmények nélküli, orbitális csalás.

A magyar öklöző arcáról minden leolvasható:

A magyar főszereplők véleménye:

Káté Gyula: „Amikor megláttam a pontokat, illetve amikor az edzőim mondták, a második menet után, elborzadtam. Fel sem merült bennem. Úgy éreztem, még jobban bokszoltam, mint az elsőben, pedig az megnyertem. Duplaannyi pont az ellenfélnek?

Dr. Csötönyi Sándor, a MÖSZ elnöke: „Csalás volt, ehhez nem kell kommentárt fűzni. Ha valakinek 7-4-re meg kellene nyernie egy menetet, s ehelyett 11:3-ra elveszíti, ott valami nem stimmel. És valamennyi bírónál! Olyan volt, mintha adott jelre cselekedtek volna, mintha utasítást kaptak volna. A technikai ellenőr brazil, mondjam tovább? Kitől függenek a bírók?!”

Szántó Imre, Káté klubedzője: „Azért dobtam be a törülközőt, mert esetleg diszkvalifikálhatták volna még egy intés után. Nem akartam kockáztatni, hogy kizárják a küzdelemből. Ezen kívül tiltakozni akartam a csalás ellen, az ellenfél mélyütést színlelt, erre megintik Gyulát, elképesztő. Ennek az egyértelmű csalásnak nem akartam résztvevője lenni.”

Kovács László szövetségi kapitány: „Az amatőr ökölvívás sírásói ezek a bírók. Ennyi.”

Végül egy pozitív hír: a 75 kilóban az ukrán Jevgeny Hitrov, Harcsa Zoltán legyőzője fölényesen verte a szerb Alekszandar Drenovakot, és bent van a négy között. Ha ott legyőzi a román Bogdan Juratonit, akkor Harcsa is olimpikon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik