Sport

Magyarokkal startol a spanyol kosárbajnokság

Szerda délelőtt hivatalos sajtótájékoztató keretein belül a szövetség megnyitja a a LIGA ACB 2011-12-es idényének küzdelmeit.

A szponzori szerződés miatt jelenleg Liga Endesa néven futó sorozat szerdán egy madridi gálameccsel rajtol, amin a bajnokságban induló tizennyolc együttest egy-egy játékos képviseli. Jelen lesz még négy vezetőedző, illetve három hivatalos játékvezető is. A szünetekben látványos show-elemek színesítik majd műsort.

Mint ismert, két magyar válogatott játékos is az ibériai-félszigeten pattogtat, Hanga Ádám az Assignia Manresa, Lóránt Péter pedig a Lagun Aro kosarasa lett a nyáron. Előbbi együttes Justin Doellmant, utóbbi Jimmy Baront delegálta a szerdai találkozóra.

 

Ami a lebonyolítást illeti, a tizennyolc gárda oda- és visszavágót is játszik egymással, vagyis az alapszakasz 34 összecsapásból áll. Tizenhét mérkőzés után téli szünet következik, majd folytatódnak a sorozat küzdelmei. A reguláris szakasz leteltét követően az első nyolc együttes jut be a rájátszásba, ahol az első körben az élen álló a nyolcadikkal, a második a hetedikkel, a harmadik a hatodikkal, a negyedik pedig az ötödikkel meccsel, három győzelem szükségeltetik a továbbjutáshoz. Aki a nagydöntőben diadalmaskodik, az a Liga ACB bajnokának vallhatja magát. Az eddigi abszolút rekorder a Real Madrid, amely eddig 22-szer ült a spanyol kosárlabda trónjára, a Barcelona három, a Joventut Badalona két elsőséget tudhat a magáénak.

A hangulatra egyik helyen sem lesz panasz, a szövetség döntése értelmében minden elsőosztályú klubnak egy minimum 5 ezer férőhelyes csarnokban kell lebonyolítania a hazai meccseit.

Az első fordulót a hétvégén rendezik, egy szombati meccs mellett nyolc vasárnapi találkozó szerepel a programban. Hangáék az FITC Mutua Joventutot, Lóránték az Obradoiro CAB-ot látják vendégül.

Észak-Amerikából szeretettel

Mint ismert, az NBA-ben mindeközben nem a pályán, hanem a tárgyalóasztalnál folyik a küzdelem, a tulajdonosok és a játékosokat tömörítő szakszervezet ugyanis nem jut dűlőre a kollektív szerződés ügyében.

Érik egy csonka, avagy egy teljesen elmaradt szezon, ennek köszönhetően pedig rengeteg kosaras indult neki a nagyvilágnak. Míg sokan érvényes szerződéssel a zsebükben olyan kontraktusokat kötöttek, melyekbe bele van foglalva, hogy a lockout letelte után visszatérhetnek Amerikába, addig jó pár szabadügynök a biztos foglalkoztatás miatt egy vagy több évre írt alá.

Nézzük, kik lesznek ott a spanyol bajnokságban:
Rudy Fernandez
(Dallas Mavericks) – Real Madrid
Kevin Seraphin (Washington Wizards) – Caja Laboral
Reggie Williams (Golden State Warriors) – Caja Laboral
Joey Dorsey (szabadügynök, Toronto Raptors) – Caja Laboral
Pooh Jeter (szabadügynök, Sacramento Kings) – FIATC Joventut
Latavious Williams (az OKC draftolta 2010-ben) – FIATC Joventut
Nikola Mirotic (a Chicago Bulls draftolta 2011-ben) – Real Madrid
Kyle Singler (a Detroit Pistons draftolta 2011-ben) – Alicante
Rasual Butler (szabadügynök, Chicago Bulls) – Gran Canaria

A lista még bővülhet, többen is kacérkodnak ugyanis a Spanyolországba szerződéssel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik