Sport

Olimpiai kvótaesélyek a szorítóban

A 60 kilós Varga Miklós és a 75 kilós Harcsa Zoltán nyolcaddöntőbe jutott, kedden olimpiai kvótáért lépnek szorítóba a bakui ökölvívó-vb-n.

Szántó Imre mindössze 18 éves tanítványa előzetesen esélytelenebbnek tűnt a hatodik kiemelt francia Michel Tavaresnél, ám a ringben gyorsan kiderült, hogy nagyon komoly győzelmi esélyei lehetnek ellene.

Harcsa a nála lényegesen izmosabb, de pontatlan francia Tavaresnél jobbnak tűnt, a találkozó 2-2-re állt három perc után.

A folytatásban a kispesti öklöző növelte a tempót, szépen terelgette ellenfelét, s rendre remek ütemérzékkel előzte meg Tavarest, aki ekkor legfőképp csak nagyon pontatlan, néha mélyre “sikerült” ütéseivel, s szabálytalanságaival vétette észre magát. Harcsa fölényét a pontozás is tükrözte, 9-5-re vezetett hat perc után.

Az utolsó három percben a franciának kellett mennie előre, a szándék meg is volt Tavaresben, ám továbbra is alig találta el érvényes felületen Harcsát, aki végig tökéletesen kézben tartotta a meccset, gyönyörű ütésekkel gyűjtögette pontjait, s végül 16-10-re nyert.

“Az első menet után azt hittem, simán vezetek, meglepett az eredmény. Mindenesetre kicsit dühös vagyok magamra, mert az első ütésváltásnál véget vethettem volna a meccsnek, kiüthettem volna. A lényeg persze az, hogy nyertem.

Kedden az a tervem, hogy az ukránnal a kesztyűk összeérintésénél találkozom először és utoljára, mert nem fogok odaállni elé, hogy üssön, hanem megpróbálok elmozogni előle, olyan leszek mint egy maratoni futó” – nyilatkozott Harcsa, aki legközelebb Jevgen Hitrovval meccsel majd, már a biztos kvótáért.


Varga Miklós
nehezebben jutott a kvóta kapujába, óriási csatában legyőzte algériai ellenfelét, így bejutott a 60 kilósok nyolcaddöntőjébe a bakui olimpiai kvalifikációs ökölvívó-világbajnokság hétfői versenynapján.

A hajdúsámsoniak 2008-as Európa-bajnoki bronzérmese nem kezdett jól az algériai Abdelkader Sadi ellen, az első menet eleje egyértelműen riválisáé volt, aki érezhetően meglepte őt. Az óriási elánnal kezdő afrikai bokszoló dominanciáját a menet második felére törte meg Varga, aki szép ütésekkel faragott hátrányából, ami még így is kétpontos maradt az első szünetre.

A második három percben Varga sokkal éberebb volt már az elején is, ő kezdeményezett, pontos ütésekkel amortizálta riválisát, aki ennek ellenére nem bizonytalanodott el, így egy kiváló, élvezetes meccset produkáltak a felek, a második menet azonban egyértelműen a magyaré volt, s át is vette két ponttal a vezetést.

A harmadikban az algériai mindent megtett azért, hogy fordítson, rengeteget ütött, de Varga kézben tartotta a mérkőzést, ami látványos utolsó három perccel, s ami még fontosabb, 19–18-as magyar győzelemmel zárult. Varga Miklós kedden bokszol legközelebb, méghozzá a már biztos londoni kvótát jelentő nyolc közé kerülésért.

A 91 kilós Darmos József rendkívül szoros mérkőzésen, pontozással 20-18-ra nyert az albán Christian Demaj ellen. Darmos az első és a második menet végén is egy ponttal vezetett, az utolsó etapra mindkét bokszoló elkészült erejével, ennek ellenére a magyar versenyző növelni tudta előnyét és megnyerte az összecsapást.

Darmos a nyolcaddöntőben a hazai közönség előtt szereplő, Európa-bajnoki címvédő Tejmur Mammedovval csap össze. A két öklöző az ankarai kontinensviadalon is találkozott egymással, akkor Darmos csak segédpontokkal kapott ki.

“Nekem ez volt az első meccsem a vb-n, nagyon hosszú volt ez az egy hét, ezért komoly drukk volt bennem. Őszintén szólva nem is ment igazán jól a boksz, egy komolyabb ellenféllel szemben ez kevés lett volna, de szerencsére most így is sikerült nyernem – mondta Darmos. – Az első két menetben még tudtam követni az edzői utasításokat, de az utolsóban már nagyon fáradt voltam, az inkább egy kocsmai verekedésre hasonlított, mint ökölvívásra. Ki kell pihennem magam, mert Mammedov ellen kemény lesz, főleg itt Azerbajdzsánban, de az idei Eb-n csak segédpontokkal kaptam ki tőle, úgyhogy bízom a sikerben.”

A 91 kg-os súlycsoportban az első hat szerez olimpiai kvótát.

Az 56 kilósok között szereplő Kalucza Norbert vereséget szenvedett, számára véget ért a vb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik