Sport

Káté nyolcaddöntős, Szellő kiesett

A 81 kg-os kategóriában az Eb-bronzérmes Szellő Imre a 32 között kikapott, a 64 kilós Káté Gyula viszont bejutott a nyolcaddöntőbe a bakui ökölvívó vb-n.

A legutóbbi vb-n bronzérmes Káté második mérkőzésén 27-17-re győzte le kanadai riválisát, Yves Ulysse-t, ezzel bejutott a legjobb 16 közé.

Szellő Imre azonban már rossz előjelekkel lépett a kötelek közé az ukrán Olekszandr Gvozdik ellen, előző két találkozásuk a magyar versenyző vereségével végződött.

Az erőviszonyok nem változtak meg, az ukrán már az első menetben megrendítette Szellőt, és végig fölényben bokszolva nagyarányú pontozásos győzelmet aratott a kvótaaspiráns magyar öklöző felett.

„Gvozdik nagyon fejbevágott az elején, aztán kaptam még vagy hat tiszta ütést, a túlélésért küzdöttem az első menetben” – kesergett a 28 éves Szellő Imre. „Később próbáltam felkapaszkodni, de kevés sikerrel. Pedig jól sikerült a bemelegítésem, nem is ebédeltem, nem voltam több 82 kilónál, roppant erősnek éreztem magam. Aztán a szorítóban minden másképp történt…”

Dr. Csötönyi Sándor, a MÖSZ elnöke ezt mondta Szellőről: „Nem hozta ki magából azt, ami benne van, képességeihez mérten gyengén teljesített. Sajnos, nagyon tisztelte az ukránt, akitől már egyszer kikapott. Pedig most jobb formában volt, mint Ankarában, ahol bronzérmes lett.”

„Káté sokat fejlődött, még 29 évesen is képes újat tanulni, és ezt be is tudja mutatni a szorítóban. Persze leginkább a régi erényeit is csillogtatta, a nagy szívét, és azt, hogy az ellenfél nem tud olyan helyzetet teremteni, amelyiken ne rágná át magát” – dicsérte tanítványát Szántó Imre mesteredző.

Kovács László szövetségi kapitány is elégedett volt: „Gyuszi elkövetett egy apró hibát az első menetben, kevésbé figyelt a védekezésre, de aztán korrigált, s utána már ledarálta a nagy ütőerejű, de tapasztalatlan kanadait.”

Káté keresetlen szavakkal fogalmazott: „Az első menet elment, aztán a szünetben megbeszéltük Öcsi bácsival, hogy mit kell csinálni. Nem akarok túlzottan cirkalmasan fogalmazni, de szétütöttem a fejét.”

Bacskai Balázs továbblépett, ő a venezuelai Maestrét győzte le.

A 91 kg-os Bouquet Bencét kiütötték. A román Mihai Nistor az első menetben küldte padlóra a magyar bokszolót, aki percekig nem tudott felkelni, ám végül a saját lábán hagyta el a szorítót.

Eredmény – amatőr ökölvívó világbajnokság, Baku
A 16 közé jutásért:
64 kg: Káté Gyula-Yves Ulysse (kanadai) 27-17
69 kg: Bacskai Balázs-Gabriel Maestre (venezuelai) 22-9
81 kg: Olekszandr Gvozdik (ukrán)-Szellő Imre 25-11
+91 kg: Mihai Nistor (román)-Bouquet Bence KO

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik