Sport

Varga Miklós a 32 között az ökölvívó vb-n

Pontozásos győzelemmel jutott be Varga Miklós a legjobb 32 közé a Bakuban zajló olimpiai kvalifikációs férfi ökölvívó-világbajnokságon.

Az október ítéletidővel köszöntött be Bakuba. Szakad az eső, viharos szél fúj a Kaszpi-tenger felől, reggel nem tudtuk kinyitni szállodánk üvegajtaját, mert a szél visszafújta.

Szerencsére ebből semmi sem érződik a Hejdar Alijev sportcsarnokban, sőt, ott olyan kellemes az atmoszféra, hogy jobb nem is lehetne. Hogyisne, amikor sorra nyerik a meccseiket a magyarok!

Szombat délben például Varga Miklós, a hajdúsámsoni 60 kilós Eb-bronzérmes, aki a 2004-es pulai Eb ezüstérmesével, a grúz Nikoloz Izoriával került szembe. Varga már az első menetben is sokkal jobb volt, de akkor még 2:2 állt az eredményjelzőn.

Ezzel kapcsolatban engedtessék meg egy kis illusztráció az új pontozási rendszer bemutatására. Történt, hogy az egyes pontozó 3:2-re, a második 2:1-re, a harmadik 5:2-re, míg a negyedik 6:2-re hozta ki Vargát, az ötödik 2:2-es döntetlent látott. A laikus olvasó mire gondol?

Természetesen arra, hogy a magyar fiú fölényesen hozta az első három percet.

A gép sarkonként a három, egymáshoz legközelebb eső pontszámot hagyja meg („similar score”), a másik kettőt kiejti. Mármost, a piros saroknál a hármas és a két kettes maradt meg, ebből átlagot számoltak (2,33), és a legközelebbi egész számra kerekítettek, ez a kettes volt.

A kék saroknál egyértelmű volt, hogy a négy kettesből hármat vesz figyelembe a gép, így jött ki a 2:2-es meneteredmény, és még csak csalni se kellett hozzá – miközben a pontozók közül négyen Vargát látták jobbnak, s az ötödik is döntetlenre minősítette a játékrészt.

Ugye, milyen érdekes?!

A másodikat már 7:3-ra megnyerte a szűkszavú hajdúsági fiú, s a vége 16:11 lett ide, jóllehet a harmadik menetre kissé visszavett az iramból Máté Attila tanítványa.

Varga legközelebb hétfő délután bokszol, az algériai Abdelkader Chadival, aki egy mauritiusit vert simán. Ha holnapután is győz honfitársunk, akkor már csak egyetlen lépésre lesz Londontól.

„Jó volt, jó volt, csak a harmadik menetben a frászt hozta ránk” – értékelt Kovács kapitány. „Ha egy kicsit szenvedélyesebben bunyózna Miki, még jobb lehetne, persze így sem lehet okunk a panaszra.”

Varga már a csapatbuszon nyilatkozott, miközben odakint tombolt az ítéletidő: „Bokszoltam már jobban is, de azért jól ment. A végére egy kicsit elfáradtam a grúz ellen, akivel eddig még nem találkoztam, ismeretlen volt számomra.”

Megszületett a világbajnokság eddigi legnagyobb meglepetése: az első helyen kiemelt üzbeg középsúlyú, Abbosz Atojev a harmadik menetben döntő fölénnyel kikapott a japán (!) Ryota Muratától. Kétszer számoltak a chicagói és a milánói világbajnokság aranyérmesére, a második után a bíró beszüntette az egyoldalú küzdelmet…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik