Sport

Női kosárlabda NB 1: Győr megyei háziverseny

Az utóbbi évek egyik legfurcsább női bajnoksága kezdődött el a héten a kosárlabdázóknál. Elmondjuk, miért.

Sokaknak unalmas, az ínyenceknek viszont kifejezetten élvezetes volt az elmúlt 14 évben tapasztalt Sopron-Pécs versenyfutás, amely úgy tűnik, idén véget ér majd.

Merthogy 1997 óta csak ez a két együttes volt képes megnyerni a bajnokságot, és az 1994-95, valamint 1995-96-os szezon pécsi sikere után is csak egyszer csúfított bele a sorozatba a Ferencváros.

Pécsi izgalmak

A Pécs 1991 óta 11, a Sopron 7 alkalommal lett magyar bajnok. Az utolsó két versenyfutás alkalmával először a Pécs (a legendás Rátgéber László után Fűzy Ákos is bajnok tudott lenni a csapattal), legutóbb pedig a Sopron fordított 0-2-ről a bajnoki döntőben (a hűség városában évek óta Székely Norbert a vezetőedző), akadt kétszeri hosszabbításos mérkőzés is a közelmúltban.

Az elmúlt tíz év bajnokai
2001-2002: GYSEV-Ringa
2002-2003: MiZo-Pécsi VSK
2003-2004: MiZo-Pécsi VSK
2004-2005: MiZo-Pécsi VSK
2005-2006: MiZo-Pécs
2006-2007: MKB-Euroleasing Sopron
2007-2008: MKB-Euroleasing Sopron
2008-2009: MKB-Euroleasing Sopron
2009-2010: MiZo-Pécs 2010
2010-2011: MKB-Euroleasing Sopron

A Pécs azonban évek óta anyagi problémákkal küszködik, ezt többen nem nézték jó szemmel korábban sem, a nemzetközi szövetség pedig a nyáron megelégelte a problémákat, merthogy Graziane de Jesus Coelho feljelentette a csapatot a FIBA-nál. A csapatot kizárták az Euroligából, amely igazi presztízsveszteség, hiszen a baranyaiak alapító tagjai a legrangosabb sorozatnak, amelynek négyes döntőjébe kétszer is bejutottak (Messinában és egyszer a hazai rendezésű tornán).

A PVSK egészen csütörtökig nem igazolhatott, az is kérdéses volt, hogy indulhat-e a magyar élvonalban. Végül Iványi Dalma, a klub élő legendája, a tavaly az irányító posztot hátrahagyó ügyvezető megegyezett a brazil játékos ügynökével (feltehetően törlesztett is a csapat a milliós hátralékból).

Djokicnak lesz mondanivalója a formálódó pécsi csapatnál:

Zeljko Djokic vezetőedzőnek nem volt könnyű dolga a bizonytalanságban, érthető, hogy sokan távoztak, de a Raksányi, Sarok, Laczi, Török, Quigley ötös talán megfelelő alap lehet az elején a helytálláshoz. Borítékolható, hogy a pécsiek igazolnak még játékosokat, így leírni semmiképp sem szabad őket, már csak azért sem, mert biztosra vehető, a fanatikus közönség minden eddiginél jobban melléje áll.


Soproni nyugalom

Fegyverneky Zsófia. Ő a Sopron legnagyobb igazolása, aki az ősi rivális Pécsről igazolt Székely Norbert együtteséhez (Sara Krnjic is a Mecsekalját hagyta ott az Euroleasing kedvéért). Korábban elképzelhetetlen lett volna egy ilyen váltás, bár Krivacsevics Tijana is Baranyából érkezett anno.

A bajnoktól távozott Marissa Coleman, Zane Tamane, (haza)érkezett viszont a közönség egyik kedvence, Olekszandra Gorbunova. Az ukrán center férjhez ment, így Kurasova-Gorbunova néven találkozhatunk majd vele a pályán és a jegyzőkönyvekben. Az ausztrál-magyar Zavecz Hanna is új igazolás, az ő szereplése igazi kuriózum, még a magyar válogatottban való szereplése is szóba került az elmúlt időszakban.

Nagy lesz a küzdelem, Hortinak vezető szerep jut majd:

Nagy érvágás Honti Kata távozása. A soproni nevelés Spanyolországba, a Valencia együtteséhez távozott.

Nem gyengült túl nagyot tehát az Uniqa-Euroleasing Sopron, amelynek szakvezetője már csak a klubjára koncentrálhat, hiszen a magyar válogatott szövetségi kapitányi posztjáról az MKOSZ felmentette.

A Sopron október elején megmérkőzik az amerikai válogatottal is. A hűség városának csapata azzal büszkélkedhet, hogy kétszer is ő játszotta a bajnokság nyitómeccsét, először a második fordulóból előhozott találkozón verte a Vasas-Csatát, majd a Körcsarnokban rendezett hivatalos idénynyitón alaposan elintézte e BSE-t.

Győri kiugrás?

Az első számú kihívó ebben a bajnokságban vitán felül az Uni Seat Győr lesz. A Szijjártó Péter társadalmi elnök lobbijával, biztos anyagi háttérrel és bivalyerős kerettel megerősített csapat komoly esélyese az aranyéremnek is akár.

Szerva itt, csere ott: az eddigi szakmai igazgató, Fűzy Ákos lesz a vezetőedző, aki Tapodi Péterrel váltja egymást a két poszt betöltésében. A Győr Szegedről Ciglart, Laklóthot és Rasheed Ritát igazolta le, Pécsről érkezett Nagy-Bujdosó Nóra, Prágából Edita Sujanova, a legnagyobb név viszont az amerikai válogatott Renee Montgomery.

A jellegzetes magyarázás immár Győrben folytatódik:

Bivalyerős kerete van a Győrnek: Iva Ciglar, Fürtös Kata, Quanitra Hollingsworth, Laklóth Anna, Nagy Dóra, Nagy-Bujdosó Nóra, Őri Gyöngyi, Renee Montgomery, Rasheed Rita, Rubold Eszter, Semsei Barbara, Simon Zsófia, Edita Sujanova, Vincze Viktória.

A csapat a Pécs kizárása miatt vállalta az indulást az Euroligában.

Az Euroliga magyar csoportjai
A-csoport: Uni Seat Győr, Valencia (spanyol), Galatasaray (török), UMMC Jekatyerinburg (orosz), Bourges Basket (francia), USK Praha (cseh), Lotos Gdynia (lengyel), VICI Aistes (litván)
B-csoport: Uniqa-Euroleasing-Sopron, Fenerbahce SK (török), Avenida Salamanca (spanyol), Schio (olasz), Nagyezsda Orenburg (orosz), CCC Polkowice (lengyel), Tarbes (francia)

Nagy a szakadék, lesz-e meglepetés?

Egy biztos, a Sopron és a Győr (talán idővel a Pécs?) után nagy a szakadék, a Ferencváros és a Zalaegerszeg lehet képes arra, hogy megszorongassa az élcsapatokat, de csak odahaza. Farkas Sándor a Fradinál együtt dolgozhat többek között Kovács Krisztinával, Turóczi Nikolettel, Ruják Nórával, Russai Petrával, Szlimák Hajnalkával, Englert Orsolyával, jó kis középcsapata lehet a fővárosiaknak.

A Zalaegerszeg elvesztette a tavalyi szezon egyik legjobb játékosát, az amerikai Page-et, de annyira összeszokottak, hogy odaérhetnek az első öt közé. A Szekszárd Földi Sándorral a tavalyi szezonban is okozott kellemes és egyben kellemetlen meglepetéseket is saját magának, ez idén sem lehet másképpen.

Szervusz, Szeged, szervusz, Szolnok, üdvözlet Diósgyőr!
A bajnokság árnyoldala, hogy két korábbi meghatározó csapat sem tudja vállalni a szereplést.
A Szolnok, amely pár éve még az Euroligában is indult egy bajnoki második helyet követően, anyagi okokkal és az érdektelenséggel indokolta a távolmaradást, a Szeged viszont kizárólag az első indokkal (igaz, a nézők ott sem tülekedtek a mérkőzéseken).
A Szeviép csődje megpecsételte a csapatot, mert hiába érkezett új névadó szponzor a Mediteam jóvoltából, az előző kft. nagy káoszt hagyott maga után, amelyből képtelen volt kikecmeregni a csongrádi női kosárlabda.
Van egy nagy visszatérő is. A 90-es években Király Sándorral sikert sikerre halmozó Diósgyőr benevezett az élvonalbeli bajnokságba, és feltehetően nem is játszik majd epizódszerepet. Milan Vukicevic vezetőedző 13 fős kerettel dolgozhat, a cél a legjobb nyolcba kerülés.

A Baját elhagyta Peresztegi Nagy Ákos vezetőedző (utódja Stevan Cupic lett), a tavalyi felsőházba jutást most is bőven elérheti az együttes, főleg, mert légiósokat is igazolt. Az ausztrál bajnoktól érkező litván Augustine Zygaite olimpiai ezüstérmes bedobó, a ciprusi bajnoktól megszerzett Maja Skekic pedig vérbeli irányító.

A BSE Puskás Artúrt nevezte ki vezetőedzőnek, tinikkel vág neki a szezonnak, sok jóra nem számíthat, csakúgy, mint a Balogh Judit vezetőedzővel formálódó BEAC és az Ujhelyi Gáborral készülő Cegléd sem. A Vasas-Csata harmadik pesti együttesként szintén az utánpótlásbázis nemes címének birtokosa, de középcsapat lehet.

A weben is gyengébbik nem
A bajnokság elkezdődött, a csapatoknál azonban elkélne a vérfrissítés.
A bajnok Sopron weboldalán még a tavalyi keret tagjai olvashatók a Játékosok fül alatt, ugyanez igaz a kosarsport.hu oldalon az összes csapatra.
A Pécs sem tüsténkedik, a weboldalán szinte semmilyen tartalom nem frissül a statisztikusok kedvéért. A hírek futnak, de a játékosokról semmit nem lehet tudni. Más kérdés, hogy náluk ebben a pillanatban valóban nem lehet tudni róluk semmit.
A Győr weboldala friss, a Ferencvárosé viszont kissé kaotikus, nehezen lehet eligazodni a különböző csapatok között. A BSE-nek nincs weboldala, a BEAC-nak van, de kevés a friss információ rajta.
A ZTE éppen szeptember végén újította meg weboldalát, szinte minden nap található rajta új bejegyzés, igaz, itt is a tavalyi csapat játékosai vannak feltüntetve.
Baján nagyok a tervek, jó légiósokat igazoltak, de honlapjukon még Peresztegi Nagy Ákos az edző…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik