Sport

Nincs mentség a CAS teketóriázására

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) főtitkára szerint nincs mentség arra, amiért a Pekingben doppingoló fehérorosz kalapácsvetők ügye a megszokottnál hosszabbra nyúlt.

A Magyar Tudományos Akadémián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Magyar Sporttudományi Társaság rendezésében zajló sportjogi konferencián a többi közt Borkai Zsolt MOB-elnök, Howard Stupp, a Nemzetközi Olimpiai Bizottásg (NOB) jogi igazgatója és a CAS főtitkára, Matthieu Reeb is felszólalt.

Utóbbi a sport választott bírósága tevékenységének legújabb fejleményeiről és a jövőbeni perspektívákról beszélt. Elmondta, hogy évente közel 300 ügyet tárgyalnak, ezeknek a fele a labdarúgáshoz, egyharmada pedig a doppingoláshoz kapcsolódik.

 

Újságírói kérdésre Reeb elismerte, hogy a Pars Krisztián pekingi helyezését befolyásoló történetben – a doppingolásért a NOB által olimpiai érmüktől megfosztott, végül a mintaelemzés szabálytalansága miatt a CAS-nál felmentett fehérorosz kalapácsvetők ügyében – a tárgyalás szokatlanul hosszúra nyúlt. “A késedelemre nincs igazi mentség” – ismerte el a főtitkár, majd hozzátette, hogy szerették volna hamarabb lezárni az ügyet, de sokat kellett egyeztetniük, hogy minden érintett jelen lehessen a meghallgatásokon.

Reeb egyúttal cáfolta azt a korábbi magyarországi sajtóértesülést, mely szerint az ügyet tárgyaló három bíró közül az egyik fehérorosz nemzetiségű volt, majd hozzátette: ha bármelyik félnek fenntartása lett volna valamelyik bíróval szemben, akkor a személyét megvétózhatta volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik