Sport

Káté elnyűhetetlen

Pénteken a 64 kilogrammosok mezőnyében induló Káté Gyula magabiztosan nyert a bakui ökölvívó-világbajnokságon.

Minden idők talán legjobb világbajnoki kezdésén van túl a magyar válogatott Bakuban, a 16. vb-n, miután első négy meccsükből hármat megnyertek honfitársaink. Pénteken Káté Gyula (64 kg) oldotta meg kötelező házi feladatát.

Kezdjük a lényeggel: a Kispest kétszeres vb-bronzérmes klasszisa 24:14-re verte a fehérorosz Jevgenyij Ramaskevicset a legjobb 32 közé jutásért vívott mérkőzésen. A következő ellenfél vasárnap a kanadai Yves Ulysse lesz, a délutáni programban, s ha ott sikerrel jár, akkor – minden bizonnyal – a roppant ügyes kazah Danijar Jeleuszinovval csatázik az olimpiai kvótáért.

 

A hatodik világbajnokságán induló, s ezzel magyar rekorder Káté – válogatottunk csapatkapitánya – rögtön jelezte, ki az úr a háznál, az első menetet 8:5-re, a másodikat 9:3-ra nyerte, s a harmadikban, amikor egy kissé visszaesett, egy 7:6-tal is simán behúzta a meccset.

„Nincs ok különösebb ünneplésre, még semmit sem értünk el, majd ha megvan az olimpiai szereplés joga, akkor ünnepelhetünk. Gyuszi egyébként csinált jó dolgokat, de a következő körben roppant nehéz dolga lesz a minden helyzetből ütő, fekete bőrű kanadai ellen” – hangzott Szántó Imre mesteredző visszafogott értékelése.

 

A 29 éves magyar bunyós erősnek érezte magát: ”Sokkal jobb formában vagyok, mint júniusban, az Eb-n, úgy érzem, nem vallottam szégyent. Körülbelül azt kaptam a 23 éves fehérorosz fiútól, amire számítottam, éreztem, hogy nagy gond nem lehet. Az első két menetemmel elégedett vagyok, a harmadikkal kevésbé. Zárt védekezésből kellett bunyóznom, s amikor lehetőség van rá, támadni. A második menetben rá is számoltak egy egyenes csapottszerűség után, de igazából nem akkor volt megfogva, hanem egy másik alkalommal, amikor viszont nem számolt a bíró. Néha a bal-jobbokat is sikerült elsütnöm, a jobbcsapottal többször akartam eltalálni, ha ez sikerül, talán nem is megy végig a mérkőzés. A kanadai ellen többet kell mozognom ki-be, és megint zártan bunyózni, ez lehet a siker titka. Ellene el tudom sütni, amit ellenem szoktak, azaz közelről is meg tudom ütögetni.„

Szombaton bemutatkozik a 60 kilós Varga Miklós (ellenfele a grúz Nikoloz Izoria) és a 75 kilós Harcsa Zoltán (a salvadori José Bernal ellen), mindketten a 32 közé jutásért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik