Sport

Startol a vízilabda-bajnokság

Az előrehozott Szentes-Szolnok meccsel már kedden elkezdődnek a Vodafone férfi vízilabda OB 1 2011/12-es idényének küzdelmei.

Az elmúlt szezonban 13 csapat mérettette meg magát a bajnokságban, idén azonban 12 küzd meg a végső győzelemért. Az elmúlt évekhez képest újonc is van a mezőnyben: míg a 2006/07-es bajnokságban mindössze öt vidéki csapat indult, addig idén már hétre bővült a számuk, hiszen Debrecen mellett Kaposvár is felzárkózott. Mindez azt jelenti, hogy ebben az évben már több vidéki csapat vesz részt a férfi vízilabda OB 1-ben, mint fővárosi.

A Kaposvárnak ez lesz az első OB 1-es szezonja, a Debrecennek viszont már a második. Az elmúlt években (egészen 2008/09-ig) ugyan Fehérvár is képviseltette magát a bajnokságban induló csapatok között, ám a 2009/10-es szezontól ők már nem szerepelnek a mezőnyben.

Felzárkózó vidékiek

A Szeged az utóbbi tíz évben stabilizálta magát az első osztályban, az elmúlt 4-5 esztendőben pedig az egyik legerősebb csapattá nőtte ki magát. Úgy tűnik, idén is megtartja ezt a pozíciót, de akár dobogó is lehet belőle. A Kásás Zoltán helyét átvevő Vincze Balázs irányításával ugyanis a hétvégén nagyon meggyőzően játszott a Bajnokok Ligájában az együttes.

A Szolnok tavaly nagy erővel kezdte építeni a csapatát, és ezt idén is folytatja. A hétvégén bebizonyították a nemzetközi kupában, hogy ők is bele akarnak szólni a dobogós helyezésekbe.

A tavalyi év egy kissé vitatott megítélésű csapata az OB 1-ben akkor debütáló Debrecen volt, amely igazából nem a hagyományos „szamárlétrán” előrehaladva került be a bajnokságba, hanem valamennyi feltétel birtokában egyszerűen csak bejelentkezett, hogy indulni szeretne. A bekerülést azonban meghálálták: jó bajnoki évet zártak tavaly, a középmezőnyben végeztek. Ez pedig kimondottan szép teljesítmény egy teljesen újonc csapattól. Dobogós helyezéssel ugyan nem igazán számolhatnak, de a középmezőny elérése tekintetében idén is jó reményekkel vághatnak neki a bajnokságnak a hajdúságiak.

Plusz egy, mínusz egy

A Dunántúlon pár éve még nem volt komoly pólóélet, az utóbbi időben azonban ott is erőteljessé kezdett válni a vízilabda. A Pécs együttese például már 5-6 éve gond nélkül első osztályú. Ami viszont Fehérvárt illeti, a 2008/09-es szezonig még tudták képviseltetni magukat a bajnokságban, azonban a város számára már túl megterhelő volt a bajnok(esélyes) kosárlabda-, futball- és jégkorongcsapat mellett a vízilabda támogatása is.

Idén azonban egy újabb dunántúli klub debütál az élvonalban, mégpedig a Kaposvár, amely már több éve tesz erőfeszítéseket annak érdekében, hogy magas szintű vízilabda legyen a városban. Úgy néz ki, mostanra elérkezett az idő: túlléptek az uszodaproblémákon, és most talán már megérett arra a csapat, hogy az OB 1-ben játsszon. Kérdés, hogyan fognak tudni élni a lehetőséggel, és mennyire tudnak beszállni a nagyobb tapasztalattal bíró OSC-BVSC-Szentes trió mellett az alsóház küzdelmeibe.

Ami pedig a fővárosi klubokat illeti, az idei lesz az első szezon az UTE nélkül. Az élvonalból kiesett csapat ugyanis nem vesz részt a másodosztály küzdelmeiben, de még a harmadik vonalban sem képviselteti magát, egyelőre megszűntnek kell tekinteni a rekordbajnokot…

A Ferencváros viszont továbbra is rajthoz áll, de a fővárosból az aranyéremre, ezzel együtt a címvédő Eger trónfosztására náluk nagyobb eséllyel pályázik a Vasas és a Honvéd is.

Vodafone férfi OB 1, 1. forduló
Kedd:
Bodrogi Bau Szentesi CS and K Szentesi Vk – Szolnoki Dózsa-KÖZGÉP 17 óra
Szombat:
Kaposvári VK – Groupama-Honvéd 11 ó
PVSK-Fűszért – TEVA-Vasas-UNIQA 16 ó
BVSC-Zugló – FTC-Fisher Klíma 17 ó
Debrecen Fujitsu – Szeged-Beton VE 18:15 ó
OSC – ZF-Eger 19 ó
A 2. fordulóból előrehozott mérkőzés, szerda:
FTC-Fisher Klíma – ZF-Eger, Népliget 19 ó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik