Sport

Doppingeset a magyar kajak-kenuban?

Információnk szerint a magyar kajak kenu sportban az egyik férfi versenyzőnél pozitív doppingtesztre bukkantak az ellenőrök.

A Sport24 megbízható helyről származó információi szerint egy magyar kajak-kenus olyan doppingszerrel növelte a teljesítményét, amelyről azt hitte, hogy a tudomány jelen állása szerint nem kimutatható. A szóban forgó szert azonban idő közben egy speciális eljárással ki lehet már mutatni.

Információnk megerősítéséért, vagy annak megcáfolásáért felhívtuk az arra legilletékesebbet, Dr. Tiszeker Ágnest, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetőjét. Kérdésünkre, miszerint igaz e a hír, hogy a magyar kajak-kenu sportban pozitív doppingtesztet találtak, szűkszavúan válaszolt: “Sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudom a sport24 információját. Jelen állás szerint erről a kérdésről nem nyilatkozom.” – mondta Dr. Tiszeker Ágnes honlapunk megkeresésére.

 

Kerestük Schmidt Gábort, aki ugyan erre a kérdésünkre azt mondta: “Ebben az ügyben semmilyen hivatalos információm nincsen.”

Kevesebb, mint egy évvel a Londoni olimpia előtt felettébb kellemetlen az eset. A sors iróniája, hogy Dr. Tiszeker Ágnes éppen ezen a héten pénteken tart sajtótájékoztatót a Sportok Házában, amelynek témája természetesen a modern doppingüldözés lesz, ahol várhatóan éppen azokról az új módszerekről is szó lesz, amelyekkel az eddigi kimutathatatlannak hitt szereket is ki tudják mutatni.

Molnár Zoltán, MOB-főtitkár nyilatkozata
“Annyit tudunk, hogy a sportágban van egy, azaz egyetlen pozitív “A” minta. Ez is sok. De persze,azért vannak a doppingellenőrzések, hogy kiszúrjuk azokat, akik úgy gondolják, a könnyebb utat választják. A konkrét ügyről annyit, hogy várjuk meg az ügy lezárását, mert van még “B” minta, esetleg azt követően fegyelmi eljárás. Volt már olyan vétlen eset, amikor bebizonyosodott, hogy nem szándékos doppingolásról volt szó.Idén eddig 700 mintát vettünk, aki kvótát szerzett mindenki átesett már doppingvizsgálaton, illetve jövőre lesznek olyan sportágak, ahol a repülőre szállás előtt közvetlenül negatív mintát kell produkálni, illetve jövőre minden olimpiai kerettagtól legalább háromszor veszünk mintát. Írásos aláírt nyilatkozatot kell tenniük a kiutazóknak, amelyet alá kell írnia a versenyzőnek, az edzőnek, a sportági orvosnak és a sportág vezetőjének – eztán mehet a versenyző az olimpiára. Két fontos üzenet van: a dopping káros az egészségre és csalás. A szankciók terén a MOB-nak van a legszigorúbb szabályzata, akit olimpián követ el doppingvétséget, az örökös kitiltással büntetjük az olimpiai mozgalom világából.”

Frissítés: Idő közben a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) is kiadott egy hivatalos közleményt az ügyben:

“Az érintett sportoló idén egyetlen jelentős világversenyen, így természetesen a szegedi világbajnokságon sem szerepelt a magyar válogatottban. A versenyző a pozitív vizeletmintát május végén adta le, az A-minta laboreredménye a múlt héten jutott el a MACS-hoz. A sportoló még nem döntött arról, hogy kéri-e a B-minta vizsgálatát, ám a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, a jogszabályi feltételeknek megfelelően intézkedik a sportoló versenyzési engedélyének felfüggesztéséről.”

Az MKKSZ kiemelte, hogy a személyiségi jogok védelme miatt a felülvizsgálati eljárás lezárultáig a sportolót nem áll módjában megnevezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik