Sport

Világcsúcs maratonfutásban

A kenyai Patrick Makau új világcsúccsal, 2:03:38 órával nyerte meg a Berlin Marathont, a volt rekorder, az etióp Haile Gebrselassie feladta.

A 26 éves kenyai atléta az etióp Haile Gebrselassie 2008-ban, szintén Berlinben futott 2:03:59 órás idejét adta át a múltnak.

Gebrselassie szintén ott volt a mezőnyben, de 25 kilométernél kezdett leszakadni, majd gyomorfájás miatt kiállt. Gebre némi szusszanás után visszaállt, hátrányát ledolgozva feljött a második helyre , de a versenyt már nem tudta befejezni, így a jelenlegi helyzet alapján nem lehet ott a londoni olimpián.

A címvédő kenyai atléta 27 km-ig futott együtt az élbollyal, majd ritmust váltotta, mindenkit leszakított, az őt segítő irammenők is kiálltak vagy leszakadtak, a táv utolsó harmadában már csak az óra volt ellenfele.

Makau a célegyenesben még pályát is tévesztett, így 42 kilométerrel a lábában még egy elválasztó elemet is át kellett ugrania, de a kenyai annyira jó erőben volt, hogy a 42 kilométeres világcsúcs után még tiszteletkört is futott.

Végül 21 másodperccel javította meg a világcsúcsot, melyet tavaly is célba vett, ám akkor a szeles, esős idő miatt “csak” 2:05:08 órával zárta a 42,195 km-t.

“A verseny reggelén nem éreztem magamban kellő erőt. Végül azonban semmilyen gondom nem akadt a futás alatt, 21 kilométer környékén már sejtettem, hogy meg tudom javítani a világcsúcsot” – mondta Makau.

Makau célbaérése:

Mögötte ezúttal szintén két kenyai futó, Stephen Kwelio Chemlany és Edwin Kimaiyo ért célba, ám Chemlany is több mint négy perccel (2:07:55 ó) kapott ki Makautól.

Ez volt a berlini verseny történetének ötödik férfi világrekordja, az utóbbi négy csúcs mind itt született. Ugyanakkor Makau minden idők leggyorsabb maratoni idejétől még így is alaposan elmaradt, honfitársa, Geoffrey Mutai áprilisban 2:03:02 óra alatt futotta le a Boston Marathont, eredményét azonban nem hitelesítették, mivel a pálya nem felel meg az ehhez szükséges előírásoknak.

A nőknél szintén remek eredmények születtek, s a világrekorder itt sem tudott győzni: a 24 éves kenyai Florence Kiplagat kiváló, 2:19:43 órás idővel nyert úgy, hogy élete első maratoni versenyét futotta. Mögötte a német Irina Mikitenko (2:22:19 ó) és a világrekorder (2:15:25 ó) brit Paula Radcliffe (2:23:47 ó) végzett.

Ajánlott videó